5 ieteikumi, kas jāņem vērā, izvēloties telefonu skolēnam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LeManna/Shutterstock

Laiks, kad sociālo tīklu plūsmās arvien biežāk parādās ražas veltes un sēnes, ir arī laiks, kad skolas soli vairs nav aiz kalniem. Skaidrs ir viens, ka bez tehnoloģijām mācības būs grūti iedomāties, jo pēdējo gadu laikā viedtālrunis skolēnam no statusa rotaļlietas pārvērties par neatņemamu macību sastāvdaļu. Šoreiz kopā ar "Tele2" apzināsim galvenos kritērijus, kas jāņem vērā, izvēloties viedtālruni skolēnam.

Protams, pirmklasnieka vajadzības atšķiras no spurainu pusaudžu vēlmēm un vajadzībām. Tāpat ir ar piedāvājumu viedtālruņu vidējās cenas klasē, kuri visbiežāk nonāk skolēnu kabatās. Ir krasa atšķirība starp 100 eiro un 400 eiro viedtālruņa spējām. Lai šajā piedāvājumā neapjuktu, piedāvājam piecus parametrus, kas jāņem vērā, izvēloties viedtālruni skolēnam.

Uzbūves kvalitāte un dizains

Vienalga, vai skolēns braukā ar longbordu vai lasa dzeju, papildu aizsardzība ir vienmēr vērtējama pozitīvi.

Divi lielumi, kas šeit būtu jāņem vērā, ir IP (starptautiskā aizsardzības zīme – Ingress Protection Rating) mitruma aizsardzība un militāro testu sertifikāts.

Uzmanība jāpievērš arī korpusa materiāliem. Lielākoties ražotāji vidējā cenas klasē korpusus veido no plastmasas, kas nozīmē, ka tie būs izturīgāki par dārgākiem tālruņiem ar stikla aizmuguri. Tiesa gan, vērts ar skolnieku aprunāties, ka

mūsdienu viedtālruņi vairs nav tik izturīgi kā senos laikos leģendārais Nokia 3310, tādēļ vērts būt piesardzīgam vai apbruņoties ar kādu stilīgu maciņu vai aizsargstikliņu.

Runājot par aizsargmaciņiem, Xiaomi, Poco un Redmi visbiežāk tādu jau iekļauj komplektā.

Un pirms gala lēmuma pavaicājiet par vēlamo viedtālruņa krāsu. Bieži vien pusaudžiem tā var būt atslēga izvēlē.

Foto: Publicitātes foto

Ekrāns

Vēl nesen vidējā klasē dominēja IPS matricu ekrāni, bet

jaunais standarts ir AMOLED matricas. Tas nozīmē, ka attēls būs kontrastaināks, būs vieglāk saredzams spilgtā saules gaismā un energoefektīvāks.

Papildus tam var skatīties arī uz ātro atsvaidzi. Tas nozīmē, ka ekrāns attēlu atjauno vairāk nekā 60 reizes sekundē, liekot animācijām izskatīties superplūdeni. Lieliski ātro atsvaidžu sacensībā sevi prezentē, piemēram, Samsung un Xiaomi veidotie zīmoli. 

Tomēr tehniskā specifikācija nav vienīgais kritērijs viedtālruņa izvēlē.

Ekrāna izmērs reizēm var būt izšķirošais. Skolēnu plaukstām reizēm ērtāk operēt ar kompaktākiem, mazāku ekrānu viedtālruņiem.

Diemžēl dažādu globālo procesu dēļ kompaktie Android viedtālruņi ir izmiruši kā suga, tomēr dažus patīkamus izņēmumus var atrast. Tā, piemēram, Samsung Galaxy A52 6.5 collu ekrāns varbūt arī nav tas mazākais, bet šaurais rāmis ap to, 20:9 malu attiecība un 84% ekrāna un korpusa attiecība padara to par vienu no ērtāk plaukstā noturamajiem viedtālruņiem. Līdzīgs stāsts ir par Sony Xperia 10 III. Tas ticis pie 21:9 kino malu attiecības, kas nozīmē, ka tālrunis būs pietiekami šaurs, lai to ērti satvertu ar vienu plaukstu, bet jārēķinās, ka tas ir arī garāks par konkurentiem. Ļoti jaudīgus kompaktos viedtālruņus piedāvā Apple, bet tad gan jārēķinās, ka to cenas jau ietilpst flagmaņu klasē.

Veiktspēja

Ja agrāk bija vērts skatīties tikai Qualcomm procesoru virzienā, tad jāteic, ka MediaTek procesori pēdējo gadu laikā ir sasparojušies, iespaidīgi uzlabojot savu sniegumu. Ko tas nozīmē? Ja tehniskajā specifikācijā izlasi, ka viedtālruni darbina MediaTek Dimensity procesors, viss ir kārtībā. Ja iespējams tikt pie Qualcomm SnapDragon 7xx sērijas darbināta viedtālruņa, tad par veiktspēju vispār nav ko uztraukties. Tomēr

ir vērts pievērst uzmanību atmiņas lielumam. Ieteicams izvēlēties vismaz 128GB ietilpību.

Turklāt šobrīd tādu piedāvā pat budžeta klasē, piemēram, Realme. Android viedtālruņiem vajadzētu skatīties vismaz 6GB RAM virzienā, lai aplikācijas nebūtu jāielādē katru reizi no jauna.

Multimediju iespējas

No flagmaņu klases uz vidējo klasi atceļojuši stereo skaļruņi. Tas nozīmē, ka skaņa būs gan skaļāka, gan kvalitatīvāka. Turklāt ir gana daudz skolēnu, kam šāds risinājums ir svarīgs ne vien Spotify baudīšanai, bet, piemēram, horeogrāfijas treniņiem. Lai netraucētu citiem, vērts pārliecināties, vai tālrunim ir 3.5 mm austiņu ligzda vai Bluetooth 5.0, ja lieto bezvadu austiņas. 

Diemžēl kameru departamentā joprojām modē ir tendence izmantot daudz kameru aizmugurē, lai gan reāli izmantojamas būs tikai divas.

Galvenais sensors un ultra platleņķa kameras parasti papildinātas ar slikta izpildījuma makro un dziļuma sensoru apendicītiem. Labā ziņa, ka galvenā aizmugures kamera visbiežāk ir tīri lietojama, bet ultra platleņķa kamera visbiežāk piedāvās zemāku kvalitāti. Toties, lai dzīve būtu krāšņāka, Xiaomi, Poco un Redmi mākslīgais intelekts ļauj ātri tikt pie interesantiem, instagramistiem noderīgiem programmatūras trikiem.

Foto: Publicitātes foto

Ekstras un cena

Apzināmies vecāku vēlmi ieskatīties bērnu viedtālruņos, tomēr arī viņiem ir tiesības uz privātumu. Teju visi vidējās klases pārstāvji jau ir tikuši pie pirkstu nospiedumu lasītāja. Xiaomi, Poco, Redmi un Sony tos visbiežāk izvieto labajā sānā. Te gan jāatceras, ka šāds izvietojums ērtāks šķitīs labročiem, bet kreiļiem var nešķist parocīgs. Taču abām plaukstām piemēroti būs Samsung centrētie lasītāji, kas izvietoti zem ekrāna. Jā, tie ir mazliet neprecīzāki un lēnāki, toties ērti sasniedzami ar abām plaukstām.

Vienmēr vērts pievērst uzmanību arī akumulatora ietilpībai. Mazāk par 4000 mAh vairs neskaitās labi.

Par laimi, iespējams tikt pat pie 5000 mAh akumulatoriem. 

Cena vienmēr ir svarīgs faktors viedtālruņa izvēlē. Tomēr ir vērts atgriezties pie ievadā pieminētā pirmklasnieka, kam vajadzības ir citādas nekā padsmitgadniekiem.

Proti, ne vienam vien skolniekam pirmais tālrunis ir tieši podziņtelefons. Tā ir iespējams krietni ietaupīt, tikt pie ūdens un triecienu aizsardzības un nenovirzīt skolēna uzmanību no mācībām ar nevajadzīgām aplikācijām un spēlēm. Ak jā, šobrīd podziņtelefoni prot arī WhatsApp. Piemēram, Nokia 3310 (atjaunotā versija, nevis vecā) vai super izturīgais CAT B26, kas neapskādēsies pat skeitparkā. Turklāt šos iespējams iegādāties zem 100 eiro. Taču, ja rocība atļauj skolēnam viedtālruni par 400 eiro un uz augšu, var tikt pie tālruņa, kas apmierinās pat vecāku vēlmes.

Nobeigumā

Iepriekš mēģinājām pievērst vecāku uzmanību tehniskajai specifikācijai. Tomēr nevajag aizmirst, ka gala lietotājs būs cilvēciņš, kam arī ir teikšana, tādēļ te daži noderīgi padomi:

  • Nosakiet cenu, kādu esat ar mieru atvēlēt skolēna telefonam. Reizēm, uzklausot bērna vēlmes un vajadzības, nemaz nav nepieciešams pats dārgākais modelis.
  • Skolēna vēlmes un vajadzības atvieglos uzdevumu, kurus specifikācijas kritērijus ņemt vērā, kurus ne.
  • Izrunājiet viedtālruņa lietošanas noteikumus, lai kārdinošās spēlītes un sociālie tīkli ir saldais ēdiens, kas netraucē mācībām.
  • Atcerieties, ka parametri, kas jums šķiet mazsvarīgi, var būt vitāli svarīgi atvasei. Piemēram, ja nu aug jauns kino režisors, kameru sniegums ir svarīgs.

Un kā savai atvasei izvēlies viedtālruni tu?

Raksts tapis sadarbībā ar "Tele2".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu