Dānijā rosina aizliegt reliģisko tekstu apgānīšanu (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīrietis ar degošu Korānu rokās protesta akcijas laikā Stokholmā, Zviedrijā, 2023. gada 31. jūlijā.
Vīrietis ar degošu Korānu rokās protesta akcijas laikā Stokholmā, Zviedrijā, 2023. gada 31. jūlijā. Foto: OSCAR OLSSON/EPA

Dānijas valdība ierosinās likumprojektu, kas pasludinātu par pretlikumīgu Korāna un citu reliģisko tekstu apgānīšanu, piektdien paziņojusi valdība.

Dānijā un Zviedrijā pēdējos mēnešos notikušas demonstrācijas, kuru laikā dedzināts vai bojāts Korāns. Šīs protesta akcijas izsaukušas arābu valstu nosodījumu un izprovocējušas tajās protestus.

Centriski labējā Dānijas valdība cenšas paplašināt spēkā esošo Dānijas aizliegumu dedzināt ārvalstu karogus, "aizliedzot arī neatbilstošu izturēšanos pret reliģiskai kopienai nozīmīgiem reliģiskiem objektiem", paziņoja Dānijas tieslietu ministrs Pēters Hummelgārds.

"Likumprojekts noteiks, ka sodāma ir, piemēram, Korāna vai Bībeles dedzināšana publiskā vietā. Tas būs vērsts tikai uz darbībām publiskā vietā vai darbībām ar nolūku izplatīt tās plašākā lokā," skaidroja Hummelgārds. Viņš atklāja, ka par šādām darbībām draudēs naudas sods vai cietumsods līdz diviem gadiem.

Ministrs preses konferencē sacīja, ka nesenie protesti bija "bezjēdzīgas provokācijas, kam nav cita mērķa kā vien radīt nesaskaņas un naidu".

Dānijas valdība centusies distancēties no svēto tekstu apgānīšanas gadījumiem, bet ir uzsvērusi, ka vārda brīvība ir viena no svarīgākajām vērtībām Dānijas sabiedrībā. Tā apgalvo, ka ierosinātais likums to neietekmēšot.

Vārda brīvība ir "Dānijas demokrātijas stūrakmens, un vārda brīvība ir galvenā vērtība Dānijas sabiedrībā," sacīja Hummelgārds. Priekšlikums ir "mērķtiecīga iejaukšanās, kas nemaina faktu, ka vārda brīvībai Dānijā ir jābūt ļoti plašai," viņš piebilda.

Dānijas ārlietu ministrs Lars Leke Rasmusens sacīja, ka pie musulmaņu valstu vēstniecībām ir notikuši vairāk nekā 170 protesti, tai skaitā daudzi ar Korāna dedzināšanu, un ka ierosinātās izmaiņas ir "svarīgs politisks signāls, ko Dānija vēlas nosūtīt pasaulei".

Pagājušajā mēnesī viņš paziņoja, ka valdība centīsies ar tiesiskiem instrumentiem novērst Korāna vai citu reliģisko rakstu dedzināšanu, taču piebilda, ka ir jāatstāj vieta reliģijas kritikai un ka nav plānots no jauna ieviest 2017.gadā atcelto zaimošanas klauzulu.

Likumprojekts tiks iesniegts parlamentam 1.septembrī, un, ja būs nepieciešams, tas tiks izskatīts līdz parlamentārā gada beigām, tas ir, līdz Ziemassvētkiem, paziņoja Tieslietu ministrija. Likumprojekts neattieksies uz mutiskiem vai rakstiskiem paziņojumiem, tai skaitā zīmējumiem, norādīja valdība.

2006.gadā musulmaņu pasaules sašutums vērsās pret Dāniju par pravieša Muhameda karikatūrām, ko 2005.gadā zem virsraksta "Muhameda sejas" publicēja konservatīvais dāņu laikraksts "Jyllands-Posten".

Karikatūras izraisīja protestus 2006.gada janvārī un februārī, kuru kulminācija bija Dānijas diplomātisko pārstāvniecību aizdedzināšana Damaskā un Beirūtā un desmitiem cilvēku nāve Nigērijā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu