Ķīnas cilvēktiesību pārkāpumu saraksts ir garš - sistemātiska etnisko minoritāšu apspiešana Siņdzjanā un Tibetā, represijas pret disidentiem, aktīvistu patvaļīga aizturēšana un ieslodzīšana. Mazāk zināms par piespiedu orgānu izņemšanas industriju, kas smagus cilvēktiesību pārkāpumus pārvērš ienesīgā valsts līmeņa biznesā.

Lielākajā daļā pasaules vienmēr daudz vairāk ir pacientu, kuriem nepieciešama kāda orgāna pārstādīšana, nekā pieejamo orgānu, un daudzi savu kārtu tā arī nesagaida. Kopš gadu tūkstošu mijas strauji pieaudzis tā dēvētais transplantāciju tūrisms - ar to saprotot nevis vienkārši citā valstī veiktas operācijas, bet gan tādas, kurās iesaistīta cilvēktirdzniecība, piespiedu orgānu izņemšana un orgānu tirgošana. Saskaņā ar organizācijas "Global Rights Compliance" datiem transplantāciju tūrisms pašlaik veido ap 10% no visām veiktajām orgānu pārstādīšanas operācijām. Šāda tūrisma galamērķis numur viens ir Ķīna.

Ķīnai tas ir vairākus miljardus vērts bizness, lēš kanādiešu jurists Deivids Matass, kurš vairāk nekā 40 gadus specializējas cilvēktiesību jautājumos. Tieši viņš 2006.gadā kopā ar kanādiešu cilvēktiesību aktīvistu un politiķi Deividu Kilogoru publicēja ziņojumu, kas pirmoreiz pievērsa pasaules uzmanību tam, ka orgāni piespiedu kārtā tiek izņemti falunguņ praktizētājiem. Matass pagājušonedēļ piedalījās 35. Eiropas medicīnas un veselības aprūpes filozofijas konferencē Latvijas Universitātē, tikās ar Latvijas politiķiem, kā arī sniedza interviju tiešsaistes žurnālam "Klik".

Orgānus izņem pārliecības dēļ ieslodzītajiem

Orgānu pārstādīšanas bizness Ķīnā aizsākās ap 2000.gadu, kad

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X