SPRK apstiprina jaunos siltumenerģijas tarifus "Latvenergo" ražotnē TEC-1 un TEC-2 (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Latvenergo" ražotnes TEC-2 skurstenis.
AS "Latvenergo" ražotnes TEC-2 skurstenis. Foto: Evija Trifanova/LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi AS "Latvenergo" jaunos ražotnē TEC-1 un TEC-2 saražotās siltumenerģijas tarifus, liecina "Latvijas Vēstnesī" publicētā informācija.

Apstiprinātie siltumenerģijas tarifi ir samazināti, un pie dažādām dabasgāzes cenām tie ir intervālā no desmit līdz 225 eiro par megavatstundu (MWh).

Paredzēts, ka jaudas komponente stāsies spēkā 2023.gada 1.oktobrī, enerģijas komponente ar neparedzētajām izmaksām un neparedzētajiem ieņēmumiem būs spēkā no 2023.gada 1.oktobra līdz 2024.gada 30.septembrim, bet enerģijas komponente būs spēkā no 2024.gada 1.oktobra.

SPRK lēmums nosaka "Latvenergo" pienākumu pašai ne vēlāk kā esošā gada 15.augustā noteikt ražotnē TEC-1 un TEC-2 saražotās siltumenerģijas tarifus 12 mēnešu periodam pie dažādām dabasgāzes cenām ar spēkā stāšanās datumu esošā gada 1.oktobrī gadījumā, ja iepriekšējā finanšu gadā radušies neparedzētie ieņēmumi kurināmā cenu, dabas resursu nodokļa, emisijas kvotu un pirktās elektroenerģijas cenu izmaiņu rezultātā, pieskaitot AS "Latvenergo" ražotnē TEC-1 un TEC-2 saražotās siltumenerģijas tarifa enerģijas komponentei neparedzēto ieņēmumu komponenti. Vienlaicīgi komersants nosaka ražotnē TEC-1 un TEC-2 saražotās siltumenerģijas tarifus bez neparedzētajiem ieņēmumiem.

Tāpat uzņēmumam uzdots iesniegt SPRK aprēķinu par neparedzētajām izmaksām un ieņēmumiem kurināmā cenu, dabas resursu nodokļa, emisijas kvotu un pirktās elektroenerģijas cenu izmaiņu rezultātā par iepriekšējo finanšu gadu, ietverot informāciju par faktiskajiem ieņēmumiem un izmaksām un atbilstošus pamatojošos dokumentus, ne vēlāk kā esošā gada 1.maijā.

Kā ziņots, "Latvenergo" SPRK iesniedzis jaunus "Latvenergo" ražotnēs TEC-1 un TEC-2 saražotās siltumenerģijas tarifu projektus.

Kompānijā skaidroja, ka "Latvenergo" siltumenerģijas ražošanas tarifu enerģijas komponentes ar neparedzētajām izmaksām pēc korekciju apstiprināšanas samazināsies - ražotnei TEC-1 no 1,99% līdz 16,31% apmērā un ražotnei TEC-2 no 1,2% līdz 10,7% apmērā salīdzinājumā ar esošajiem tarifiem.

"Latvenergo" informēja, ka tarifu izmaiņas saistītas ar izmaiņām siltumenerģijas ražošanas apjomos, siltumenerģijas ražošanai izmantojamās dabasgāzes aizstāšanu ar dīzeļdegvielu periodā, kad dabasgāzes cenas bija augstas un piegādes neregulāras, kā arī iepriekšējā tarifu perioda neparedzēto izmaksu ietveršanu neparedzēto izmaksu aprēķinā.

Jau vēstīts, ka "Latvenergo" koncerns pagājušajā gadā strādāja ar 1,842 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 72,9% vairāk nekā 2021.gadā, savukārt grupas peļņa pieauga 2,6 reizes - līdz 183,874 miljoniem eiro. Vienlaikus koncerna māteskompānijas apgrozījums 2022.gadā palielinājās 2,1 reizi, sasniedzot 1,231 miljardu eiro, bet koncerna mātesuzņēmuma peļņa bija 209,362 miljoni eiro, kas ir pieaugums 2,6 reizes.

"Latvenergo" nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī ar dabasgāzes tirdzniecību un elektroenerģijas sadales pakalpojumu nodrošināšanu. "Latvenergo" pieder valstij, bet uzņēmuma obligācijas kotē biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu