Rumānija: Trīs jūru iniciatīvas forumam pievienosies arī Grieķija (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Rumānijas prezidents Klauss Johanniss.
Rumānijas prezidents Klauss Johanniss. Foto: Andreas Arnold/dpa/picture-alliance

Sagaidāms, ka septembrī paredzētajā Trīs jūru iniciatīvas samitā šim Austrum un Centrāleiropas valstu forumam pievienosies arī Grieķija, ikgadējā rumāņu diplomātu konferencē otrdien izteicies Rumānijas prezidents Klauss Johanniss.

Ņemot vērā ģeopolitiskās izmaiņas, pie kādām novedis Krievijas uzsāktais karš pret Ukrainu, pieaugusi Trīs jūru iniciatīvas nozīme un tai jākļūst par nopietnāku faktoru reģiona un visas Eiropas stiprināšanā, norādīja Johanniss.

Prognozējot 6.septembrī plānotā samita lēmumus, paredzama Grieķijas pievienošanās Triju jūru iniciatīvai dalībvalsts statusā, piebilda Rumānijas prezidents.

Viņš informēja, ka dalībvalstis samitā arī gatavojas piešķirt partnervalsts statusu Moldovai.

2022.gada samitā, kas notika Rīgā, šāds statuss jau tika piešķirts Ukrainai.

Trīs Jūru iniciatīvu 2016.gadā dibināja Polijas prezidents Andžejs Duda un viņa toreizējā horvātu kolēģe Kolinda Grabara-Kitaroviča kā platformu ekonomiskajai sadarbībai starp Eiropas Savienībā (ES) esošajām Austrum un Centrāleiropas valstīm.

Tajā šobrīd apvienojušās 12 valstis, kuru teritorija veido ziemeļu-dienvidu asi no Baltijas jūras līdz Adrijas un Melnajai jūrai. Kā pilntiesīgas dalībvalstis tajā pārstāvētas Austrija, Bulgārija, Horvātija, Čehija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija un Ungārija.

Partneru statusā Trīs jūru iniciatīvas samitos piedalās arī ASV, Vācija un Eiropas Komisija (EK).

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu