TVNET jubileja – domājam un neklusējam jau 23 gadus! (1)

Toms Ostrovskis
, Galvenais redaktors, TVNET GRUPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Toms Ostrovskis, TVNET grupas galvenais redaktors
Toms Ostrovskis, TVNET grupas galvenais redaktors Foto: Jānis Škapars/TVNET

TVNET zina visi kā nozīmīgu informācijas un ideju izplatītāju, kas rosina un uztur plašu diskusiju un veido sabiedrisko domu Latvijā jau 23 gadus! To spējam, pateicoties tieši tavai, lasītāj, uzticībai un prasīgumam mums būt stabilam un uzticamam medijam!

21. gadsimta tehnoloģiju attīstība un to pieejamība ir radījusi fundamentālas pārmaiņas ikdienas informācijas plūsmā – tā ir demokratizējusies. Digitālie mediji, internets un sociālie tīkli ir padarījuši informāciju brīvi pieejamu plašai sabiedrībai Latvijā un pasaulē. Tas nozīmē, ka cilvēkiem ir iespēja piekļūt ziņām, satura dažādībai jebkur un jebkurā laikā, izmantojot ierīces, kas pieejamas gandrīz katram, – datorus, viedtālruņus un planšetdatorus.

TVNET kā digitālais medijs jau no pirmās dienas 2000. gadā bija priekšvēstnesis šai mediju attīstībai Latvijā līdzās Delfi un Apollo.lv. TVNET iezīmēja jaunas ēras sākumu Latvijas mediju vidē, piedāvājot ziņas un izklaidējošu saturu tikai tiešsaistē. Digitālā vide ļāva TVNET uzrunāt arvien lielāku skaitu lasītāju, kuri deva priekšroku par aktuāliem notikumiem uzzināt tieši interneta vidē – jo mēs esam elastīgi, reaģējam uz jauniem tehnoloģiskajiem izaicinājumiem un lasītāju informatīvajām vajadzībām ātri un momentāni, neliekot gaidīt TV ziņu raidījumus vakaros vai drukāto presi no rītiem. 21. gadsimta pirmajos mēnešos TVNETu lasīja daži simti un tūkstoši, šodien tie ir vairāk nekā 800 000 lasītāju, bet svarīgu notikumu virpuļos – vesels miljons TVNET GRUPAs lasītāju!

Digitalizācijas ēra radīja sajūtu, ka informācijas plaša pieejamība līdz ar interneta izplatību katrā mājā ir vitāli svarīgs demokrātijas sasniegums un apliecinājums demokrātijas visvarenībai. Tas bija kļūdains pieņēmums, kas dārgi maksāja mums un visai civilizētajai pasaulei. Informācijas rīku plaša pieejamība ir liela atbildība, bet rada arī būtiskus riskus.

Kas tie ir par riskiem? Tehnoloģijas sniedz iespēju ikvienam cilvēkam paust savu viedokli un piedalīties informācijas radīšanā, veidošanā un kopīgošanā (sociālie tīkli, personalizācijas iespējas medijos utt.), kas ir demokrātiskas sabiedrības iezīme. Tomēr tehnoloģijas ir tikai rīks, kas nav labs vai ļauns, tam jēgu piešķir tieši lietotājs jeb cilvēks. Digitālā vide kā informācijas nesējrīks var tikt un tiek plaši izmantots arī ļaunprātīgos nolūkos – propagandas, dezinformācijas, melu izplatīšanai un nepārbaudītu ziņu plašai un zibenīgai iebarošanai.

Informatīvā pārbāztība ir 21. gadsimta digitālā slimība, kas var izraisīt apātiju un paviršību, jo kuram gan ir laiks šodien veltīt uzmanību un iedziļināties, meklējot uzticamus avotus, pārbaudīt izteikumus, faktus, notikumus. Kas tos izvērtēs un skaidros, Patiesības ministrija, sociālo tīklu grupiņas? Nē, tie ir uzticami mediji arī digitālajā vidē Latvijā, kā TVNET, kas domās un neklusēs arī nākamos 23 gadus, lai mēs paši nekristu pašapmierinātībā kā rietumvalstu “vecās” demokrātijas, kas pieļāva Krievijas iebrukumu Ukrainā, vai savas pārliecības paštaisnumā kā Orbāna Ungārija vai ultranacionālistu Polija. Tādēļ iekļaujoša redakcionālā politika visām sabiedrības grupām Latvijā ir uzticama medija veiksmes atslēga TVNETā!

Demokrātija mirst klusumā. Laba žurnālistika prasa rūpes un pūles neapstāties jaunu izaicinājumu priekšā digitālajā laikmetā, jo mūsu vērtības nav mainījušās, mainījušies tikai rīki to sasniegšanai un iedzīvināšanai mūsu prātos un ikdienas darbos. Kvalitatīvas žurnālistikas loma informētas un demokrātiskas sabiedrības attīstībā paliek nemainīga un tāda būs vienmēr!

TVNET Ziņu nodaļas vadītāja Dita Deruma: "23 gadi ir liels solis cilvēka, bet mazs – medija mūžā. 23 gados cilvēks jau ir paveicis savas dzīves svarīgākos uzdevumus – nācis pasaulē, iemācījies dzīvot pavisam citā, bezgala trauksmainā vidē, iemācījies nostāvēt un staigāt, apguvis runas prasmes, sapratis, kā pastāvēt par sevi, pabeidzis skolu, iestājies augstskolā, piedzīvojis pirmo lauzto sirdi, pārcietis pusaudža hormonu krīzi, izvācies no vecāku mājas. Varētu teikt, ka TVNET šajos gados izdarījis to pašu, bet vienlaikus viss vēl tikai priekšā, jo dzīvot citos apstākļos līdz ar globāliem ģeopolitiskiem notikumiem jāmācās aizvien no jauna un runāt lasītāju valodā jāprot neatkarīgi no vecuma. Tāpēc visu, ko esam apguvuši par šo dzīvi, var ietilpināt divos vārdos: tā turpinās. Un mēs tai līdzi.”

Par godu TVNET jubilejai aicinām izpildīt testu, pārbaudīt savas zināšanas par TVNET un piedalīties izlozē, kurā 23 laimīgajiem dāvināsim TVNET GRUPAS tiešsaistes žurnāla "Klik" abonementu gadam!

Apsveicam arī Apollo.lv kolēģus, esam vienaudži!

Pateicībā un priekā arī tev, mūsu lasītāj!

TVNET GRUPAs komanda
TVNET GRUPAs komanda Foto: TVNET
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu