Turcija negaidīti samazinājusi gāzes piegādes no Krievijas; Putins "aizmirst" šo faktu pieminēt (11)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Pirmdien, 4. septembrī, notika Krievijas diktatora Vladimira Putina tikšanās ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu. Tās laikā Putins lepojās, ka šī gada pirmo astoņu mēnešu laikā Krievija piegādājusi Turcijai vairāk nekā 10 miljardus kubikmetru gāzes.

Šeit gan jāiebilst, ka Krievijas diktators nezināmu iemeslu dēļ nepieminēja faktu, ka 2022. gadā Krievija piegādāja Turcijai 21,5 miljardus kubikmetru gāzes, vēsta “Kommersant”.

Līdz šim brīdim antirekords sasniegts 2019. gadā, kad visa gada laikā Turcija saņēma 15,2 miljardus kubikmetru gāzes. Nevar izslēgt, ka šogad tiks uzstādīts jauns antirekords.

Pirmdien notikušajā Putina un Erdogana preses konferencē Putins paziņoja, ka Maskava un Ankara ļoti cieši sadarbojas tieši gāzes sfērā, tomēr šī gada pirmajos astoņos mēnešos Krievijas gāzes piegādes Turcijai ir kritušās par 39%, salīdzinot ar analoģisku laika posmu pērn.

Zināms, ka Ankara ir noslēgusi līgumu ar “Gazprom” līdz 2026. gadam. Ņemot vērā to, ik gadu Krievija piegādā gāzi Turcijai caur gāzes vadu “TurkStream” (5,75 miljardi kubikmetru gāzes) un “Blue Stream” (16 miljardi kubikmetru).

Eksperti norāda, ka galvenais iemesls, kādēļ Turcija samazinājusi Krievijas gāzes piegādes, ir pārāk augstā cena. Turklāt arī pašā Turcijā ievērojami samazinājies pieprasījums pēc gāzes. Tāpat jāņem vērā, ka daudzas valstis pašlaik atsakās no Krievijas dabasgāzes, pārejot uz sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm, vai arī meklē iespējas slēgt līgumus ar Azerbaidžānu, kas piedāvā lētāku gāzi nekā Krievija.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu