Atmet ieceri apvienot Daugavpils un Rēzeknes augstskolu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daugavpils Universitāte
Daugavpils Universitāte Foto: Ivars Soikāns/LETA

Valdība otrdien, 5. septembrī atzina par aktualitāti zaudējušu savulaik dotu uzdevumu apvienot Daugavpils Universitāti (DU) un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju (RTA), izveidojot jaunu valsts augstskolu.

Ministru kabinets 2021.gada septembrī bija pieņēmis rīkojumu "Par valsts augstskolu tipiem", kas noteica katrai valsts dibinātai augstskolai tās tipu saskaņā ar Augstskolu likumu - zinātnes universitāte, mākslu un kultūras universitāte, lietišķo zinātņu universitāte un lietišķo zinātņu augstskola. Ar protokollēmuma tika noteikts, ka Izglītības un zinātnes ministrijai (IZM) līdz 2022.gada 1.septembrim ir jāsagatavo rīkojuma projekts par DU un RTA reorganizāciju.

IZM, izvērtējot situāciju un ņemot vērā RTA un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) sadarbības pieredzi, kā arī noslēgtos sadarbības līgumus, secinājusi, ka optimālākais risinājums būtu reorganizēt RTA, to integrējot RTU, kur tā turpinātu pastāvēt kā RTU struktūrvienība. Reorganizācija līdz 2025.gada 1.aprīlim noteikta arī ar MK šī gada 23.maija rīkojumu.

Ministrija norādīja, ka ar šādu reorganizāciju RTA Latgales reģionā turpinās darboties jau kā zinātnes universitātes tipa valsts augstskolas daļa, īstenojot līdz reorganizācijai jau īstenojamās studiju programmas. RTA Līvānu filiāle turpinās darbu kā RTU Līvānu filiāle, bet RTA dibinātā Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola - kā RTU vispārējās vidējās izglītības iestāde ar pastarpinātās pārvaldes iestādes statusu, kas turpina īstenot akreditētu vispārējo vidējās izglītības matemātikas, dabaszinību un tehnikas virziena izglītības programmu. Paredzēts arī RTU izveidot ārējās drošības un aizsardzības centru uz RTA bāzes, turpinot īstenot un attīstot pasākumus iekšējās un ārējās drošības izglītības un pētniecības jomā, tostarp nodrošinot sinerģiju ar Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūru.

Savukārt DU plānojot nākamajā zinātnes starptautiskajā izvērtējumā pieteikt sevi kā zinātnes universitātes tipa augstskolu atbilstoši Augstskolu likumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu