"Rimi": atteikšanās no samazinātā PVN augļiem un dārzeņiem nav laba ziņa pārtikas tirgum un sabiedrībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA "Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais
SIA "Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais Foto: Ieva Leiniša / LETA

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātās likmes augļiem un dārzeņiem, kas Latvijā būs spēkā līdz šā gada beigām, nesaglabāšana arī turpmāk nav labas ziņas pārtikas tirgum un sabiedrībai, intervijā aģentūrai LETA sacīja mazumtirgotāja SIA "Rimi Latvia" valdes priekšsēdētājs Valdis Turlais.

Viņš akcentēja, ka PVN samazinātās likmes piemērošana augļiem un dārzeņiem ļoti pozitīvi ietekmēja nozari, tostarp pārstāja būt izdevīgas dažādas pelēkās shēmas, kā valstī ievest nereģistrētus produktus, jo vairs nebija izdevīga peļņa no nodokļu likmju starpības.

Tikmēr augļu un dārzeņu ražotājiem atgriešanās pie vecās nodokļu likmes nozīmēs, ka var atgriezties tās pašas vecās problēmas un attiecīgi viņu darbības apmērs var samazināties, prognozēja Turlais.

Tāpat kompānijas valdes priekšsēdētājs pauda, ka svarīgi ir PVN likmi samazināt pārtikai kopumā - kaut vai pamata pārtikas produktiem.

"Tie visi stāsti, kādēļ to nevar izdarīt vai nevajag izdarīt, jo tirgotāji sev paņems visu starpību, ir vēl vienas muļķības," teica Turlais,

piebilstot, ka arī iepriekš, piemēram, ieviešot eiro, tirgotāji ar valdību parakstīja memorandu, lai koordinētu cenu pāreju atbilstoši noteiktai kārtībai, kā arī līdzīgi bija, kad tika ieviesta PVN samazinātā likme vietējiem augļiem un dārzeņiem.

Pēc viņa teiktā, "Rimi" no šīm pārmaiņām labumu nav guvis. "Ir konkrēti notikumi pagātnē, kad mēs kā tirgotāji visas vienošanās korekti esam izpildījuši, bet atkal ir kāds, kurš uzkāpj tribīnē un sludina, ka viņi taču visu paņems sev," sacīja Turlais, piebilstot, ka šādiem apgalvojumiem ticēt nevar.

"Rimi" valdes priekšsēdētājs arī norādīja, ka Eiropā ir tikai dažas valstis, kurās pārtikai nepiemēro PVN samazināto likmi, un Latvija ir viena no tām.

"Vienlaicīgi mēs esam viena no valstīm ar zemāko iedzīvotāju pirktspēju," minēja Turlais, norādot, ka, iespējams, tieši šā iemesla dēļ Latvijai PVN samazināto likmi vajag vairāk nekā citiem.

Jau vēstīts, ka Zemkopības ministrija (ZM) rosina arī pēc 2023.gada 31.decembra saglabāt PVN likmi 5% apmērā svaigiem augļiem un dārzeņiem un ieviest to kā pastāvīgu normu.

Samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.decembrim.

Tāpat ziņots, ka "Rimi Latvia" pagājušajā gadā strādāja ar 1,028 miljardu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,2% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 25,2% un bija 27,49 miljoni eiro.

"Rimi Latvia" reģistrēta 1992.gada janvārī, un tās pamatkapitāls ir pieci miljoni eiro. Kompānijas vienīgais īpašnieks ir Zviedrijā reģistrētais uzņēmums "Rimi Baltic".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu