10 instrumenti, kam jābūt katra dārzkopja arsenālā

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shyntartanya/Shutterstock

Veikalos pieejamais dārza instrumentu klāsts ir tik plašs, ka daudzveidīgajā piedāvājumā var apjukt pat īstens eksperts, nemaz nerunājot par iesācējiem, kuri nule kā tikuši pie sava zemes pleķīša. Lai atvieglotu izvēli, sadarbībā ar būvniecības nama “Kurši” speciālistiem skaidrosim, kas jāņem vērā, izvēloties aprīkojumu, un atklāsim, bez kuriem 10 instrumentiem dārza darbi nav iedomājami.

Lūk, instrumenti, kam jābūt ikviena dārzkopja – gan pieredzējuša, gan iesācēja, – arsenālā.

Dārza šļūtene

Šļūtene ir viens no labākajiem dārznieka palīgiem, jo laistīšana ir viens no svarīgākajiem un arī laikietilpīgākajiem darbiem.

Populārākais aksesuārs, ar ko visbiežāk tiek aprīkota šļūtene, ir šļūtenes pistole.

Iecienīts risinājums ir horizontālie smidzinātāji, ar kuru palīdzību ērti var aplaistīt 180 – 320 kvadrātmetru dārza teritoriju.

Foto: Kamil Jany/Shutterstock

Pieprasītas ir arī t.s. porainās šļūtenes. Tās izklājot dārzā, ūdens lēnām izdalās no šļūtenes porām, uzturot augsni pastāvīgi mitru. Šāds risinājums ir īpaši ērts garās vagās, siltumnīcās vai dobēs, kas izvietotas gar sētu.

Lielākiem dārziem un zālieniem ieteicams izvēlēties sistēmu ar taimeri, kas ieslēdz laistītājus noteiktā laikā, – tas ir gan ekonomisks, gan videi draudzīgs risinājums, jo šādi iespējams izmantot tieši tik daudz ūdens, cik patiešām ir nepieciešams.

  • Par to, kā pareizi laistīt dārzu, lai raža ir izcila, stāstījām šajā rakstā, uzskaitot 8 kļūdas, ko pieļauj teju ikviens.

Zāģis

Nelielam dārzam pietiek ar specializētā dārzkopības veikalā iegādātu, kvalitatīvu rokas zāģi. Šāds zāģis noderēs ābeļu, plūmju un citu kociņu zaru apgriešanai vai veco zaru izzāģēšanai. Savukārt lielāku dārzu īpašniekiem būtu ieteicams iegādāties elektrisko zāģi, kas būs krietni jaudīgāks palīgs darbos.

Dārza šķēres

Šķērēm noteikti jābūt tavā dārza instrumentu sarakstā, turklāt vairākām, jo atkarībā no pielietošanas mērķa ir pieejamas dažādu formu šķēres dzīvžogu, krūmu, zāles un zaru griešanai.

Visuniversālāk izmantojamas ir dārza grieznes – ar tām iespējams griezt ziedus, krūmus, kā arī nelielus vai vidēji resnus zarus. Šis rīks palīdzēs atvērt augsnes vai mēslojuma maisus, sagarināt auklas, lai atsietu vētrā izgāzušos krūmus, kā arī būs neaizstājams ražas novākšanas laikā.

Dzīvžogu šķēres pēc uzbūves, formas un garuma ir piemērotas dzīvžogu sakopšanai. Ir pieejamas arī ar uzlādējamu akumulatoru darbināmas šķēres, tādējādi ļaujot apgriezt dzīvžogu ar minimālu piepūli.

Krūmu grieznes pēc formas līdzinās dzīvžogu šķērēm, taču tās ir piemērotas precīzai un ērtai krūmu formas izgriešanai – arī tās var būt aprīkotas ar uzlādējamu akumulatoru.

Arī zāles grieznes, kas paredzētas precīzai zāliena apmaļu un grūti aizsniedzamu vietu sakopšanai, tiek piedāvātas ar uzlādējamiem akumulatoriem.

Foto: Itxu/Shutterstock

Zaru grieznes ir piemērotas salīdzinoši resnu zaru griešanai – parasti to specifikācijā ir norādīts, cik resnu zaru griešanai attiecīgais modelis ir paredzēts.

Grābeklis

Dārzā bez grābekļa “nebūs aršana”. Vēlams iegādāties pat vairākus, jo, piemēram, ar vēdekļveidīgu, vieglu plastmasas grābekli ir ļoti ērti vasarā sagrābt nopļauto zāli vai rudenī grābt lapas lielākā laukumā, bet pavasarī izlīdzināt zemi vai izgrābt sastāvējušos lapu biežņu dārza stūros un zem krūmiem vieglāk būs ar klasisku metāla grābekli.

Kaplis

Katram no kapļu veidiem ir savs uzdevums: kaplis ar asmeni domāts ravēšanai, savukārt ar zariem jeb nadziņiem – augsnes irdināšanai starp augiem. Parasti kapļi ar asmeni ir garos kātos, bet ar zariņiem – īsos. Ja asmens ir šaurs, tad, ravējot platākas rindstarpas, kaplis būs daudz biežāk jācilā, tādēļ nogursi ātrāk. Savukārt ar plata asmens kapli būs ērti kaplēt rindstarpas.

Šo daudzpusīgo rīku var izmantot ne vien, lai izkaplētu puķu dobes, bet arī lai iznīcinātu bruģa salaiduma vietās sazaļojušās sūnas un pienenes. Turklāt ar kapļa palīdzību ir parocīgi veidot apmales dobēm.

Lāpsta

Līdzīgi kā ar grābekļiem, arī dažādiem darbiem ir nepieciešamas dažāda veida lāpstas. Lāpstas var iedalīt divos tipos – sniega un dārza.

Sniega lāpstas domātas sniega tīrīšanai, savukārt dārza lāpstas paredzētas rakšanai, stādīšanai, dobju iekārtošanai un citām darbībām.

Lāpstas ar smailu galu ir lieliski piemērotas rakšanas darbiem akmeņainā, mālainā un cietā augsnē, savukārt lāpstas ar taisnu galu ļauj ērti tīrīt sniegu, kā arī sagatavot zālāju malas, veikt stādīšanas darbus un sagatavot augsni.

Foto: Maria Sbytova/Shutterstock

Lielisks dārznieka palīgs ir arī nelielas rokas lāpstiņas, kas paredzētas augu stādīšanai un pārstādīšanai, kā arī kultivēšanai.

Pļaujmašīna

Ja vēlies iegūt patiešām ideālu mauriņu, gatavojies regulārai pļaušanai, un ne jau ar sirpi vai izkapti, bet ar zāles pļāvēju.

Izvēloties zāles pļāvēju, jāņem vērā vairāki faktori. Ne pārāk lielām platībām piemērotas būs akumulatoru pļaujmašīnas – tās ir krietni vieglākas, klusākas un vieglāk iedarbināmas, salīdzinot ar benzīna analogiem. Izpaliek arī regulārās dzinēja apkopes, degvielas uzglabāšana un atgāzes. Salīdzinot ar elektriskajām, liels pluss ir tāds, ka akumulatora pļaujmašīnai nav vada – pļaujot nav jāpiedomā, lai vads nepaslīd zem pļaujmašīnas vai nesabojā dobēs sastādītās puķes, turklāt ierīces darbību neierobežo kabeļa garums.

  • Vairāk par akumulatoru dārza tehnikas plusiem un mīnusiem stāstījām šajā rakstā.

Pļaujmašīnas izvēli nosaka arī tās platums. Lieliem brīviem laukumiem labāka būs platāka, nelielam dārziņam, kur ir daudz dobju un šauru vietu, ērtākas būs šaurākas.

Trimmeris

Trimeris ir viens no svarīgākajiem instumentiem, jo ar tā palīdzību iespējams savest kārtībā grūti pieejamus dārza stūrus, kur zāles pļāvējs ir bezspēcīgs. Turklāt trimmeris palīdzēs arī saīsināt zāli, veidojot zāliena apmales.

Trimmeri parasti izvēlās pēc tā lietojuma – vai tas ir domāts tikai sētas malas un dobju appļaušanai, vai arī paredzēti nopietni pļaušanas darbi, kā, piemēram, aizaugušu platību attīrīšana. Tos var iedalīt divās grupās – elektriskie/akumulatora un ar benzīna dzinēju.

  • Vairāk par to, kas jāņem vērā, izvēloties trimmeri un to izmantojot, stāstījām šajā rakstā.

Ķerra

Ķerra ir ļoti nepieciešams “transporta līdzeklis” dārzā, jo ar tās palīdzību būs daudz ērtāk pārvietot zemi, nezāles, sagrābtās lapas, malku un citas nelielas kravas.

Pirms izvēlies ķerru, svarīgi zināt, kādam mērķim tā paredzēta, jo veikalos ir pieejamas gan dārza darbiem, gan celtniecībai paredzētas ķerras.

Parasti dārza darbiem domātās ķerras ir vieglākas un lētākas, bet celtniecībai domātās – smagākas un arī dārgākas.

Būtisks ir arī riteņu skaits: ķerras ar diviem riteņiem ļaus vieglāk pārvadāt smagākas kravas – smiltis vai šķembas, bet viena riteņa ķerra būs daudz ērtāk manevrējama, tādēļ īpaši piemērota neliela dārza īpašniekiem.

Zaru smalcinātājs

Ja tavs dārzs sāk aizaugt ar veciem, sausiem krūmu zariem un kartupeļu laksti neatlaidīgi nevēlas sapūt komposta bedrē, visas šīs situācijas var atrisināt, iegādājoties zaru smalcinātāju.

Foto: VH-studio/Shutterstock

Tas ir katra dārzkopja sapnis – ļoti noderīga ierīce, kas paredzēta augu daļu pārstrādei, piemēram, zālei, nogrieztiem vai nocirstiem koku un krūmu zariem, augļiem, sīki apstrādātas koksnes gabaliem, šķeldai un daudz kam citam. Rezultātā nošausi vairākus zaķus ar vienu šāvienu – pārstrādājot dārza atkritumus, iegūsi nevainojami tīru dārzu, lielisku mulčas mēslojumu vai papildinājumu komposta bedrei, kā arī ietaupīsi naudu, ko nāktos iztērējāt atkritumu izvešanai un mēslojuma iegādei

“Kurši” atbild uz jautājumiem par dārza instrumentu iegādi, uzglabāšanu un izmantošanu

Vai visiem dārziem nepieciešami vienādi instrumenti?

Viens no noteicošajiem faktoriem ir dārza platība. Ja dārziņš ir klasiskā izmērā - 600m2, tad zāles pļaušanas tehniku var izvēlēties mazāku. Sekojoši lielākai dārza teritorijai būs nepieciešama nopietnāka tehnika.

Pirms instrumentu iegādes ir svarīgi apdomāt, vai ir, kur tos uzglabāt. Tas ļaus saprast, cik kompakti rīki jāiegādājas.

Tas, kas tiek audzēts dārzā, arī var ietekmēt instrumentu arsenālu. Dārzā var būt tikai mauriņš un kādi ogu krūmi, vai arī vēl dzīvžogs – tā apkopšana prasa atsevišķus dārza palīgus.

Cik klātesošs būsi dārzā? Šis ir būtisks faktors, plānojot laistīšanas sistēmas. Kādam nebūs problēma agrās rīta stundās apliet augus ar šļūteni, kamēr kāds cits labāk izvēlētos pazemes automātiskās laistīšanas sistēmas.

Ne mazāk svarīgi būtu savlaicīgi saprast, kāda tavā dārzā ir zeme. Tā var būt smilšaina vai mālaina. No tā ir atkarīgs, ko labāk stādīt dārzā un kādu materiālu instrumentus izvēlēties.

Kas nosaka dārza instrumentu kvalitāti? Kam veikalos jāpievērš uzmanība?

Kvalitāti varētu noteikt pēc instrumenta izturības. Ja tas ir lietojams arī pēc vidēji stipras palocīšanas, tad noteikti izturēs eksperimentus dobē!

Vērts atcerēties, ka jānovērtē instrumenta ērtums. Svarīgi, lai nav smags vai pārāk viegls, bet piemērots tieši tev. Tādēļ, esot veikalā, nekautrējies tos pataustīt un izmēģināt.

Kur vislabāk uzglabāt dārza aprīkojumu un instrumentus?

Galvenais – neatstāt dobē! Instrumentus nepieciešams pēc izmantošanas notīrīt un novietot zem jumta sausā vietā, jo lietus ietekmes dēļ tie var sākt rūsēt. Ja instrumentu glabāšana notiek ārpus mājas sienām, tad vajadzētu sarūpēt slēdzamu telpu, lai instrumenti ir drošībā.

Drošība, kas tev jāapzinās, rīkojoties ar dažādiem dārza instrumentiem!

Pirms ķerties pie darba ar instrumentiem, noteikti izlasi to lietošanas instrukciju! Tā aizsargās no traumām un no nevēlamiem eksperimentiem, kuri var rezultēties ar tehnikas bojāeju.

Pirms iegādes droši konsultējies ar veikala darbinieku par pareizu un drošu lietošanu. Piemēram, kā tehniku sagatavot pirmajai lietošanas reizes un kā uzglabāt.

Ja instrumenta lietošanai ir nepieciešamas aizsargbrilles vai piemērots apģērbs, tad noteikti to vajadzēt iegādāties, jo drošība ir pirmajā vietā.

Raksts tapis sadarbībā ar būvmateriālu veikalu "Kurši". 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu