Nekas neliecina par Krievijas tīšu uzbrukumu Rumānijai, uzsver Stoltenbergs

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Nav nekādu pazīmju, ka Krievija būtu veikusi tīšu uzbrukumu NATO dalībvalstij Rumānijai, ceturtdien sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, ar šiem spriedumiem nākot klajā pēc tam, kad Rumānijā netālu no robežas ar Ukrainu atrastas, pēc visa spriežot, drona atlūzas.

Rumānija trešdien informējusi NATO sabiedrotos par atradumu, sacīja Stoltenbergs, norādot, ka tas "apliecina starpgadījumu un nelaimes gadījumu risku".

"Mums nav nekādas informācijas, kas norādītu uz tīšu Krievijas uzbrukumu, un mēs gaidām patlaban notiekošās izmeklēšanas rezultātus," uzrunājot Eiropas Parlamenta (EP) deputātus, sacīja alianses vadītājs.

"Neraugoties uz to, kāds būs rezultāts, mēs, protams, tuvu NATO robežām esam redzējuši daudz kauju, arī gaisā," atzina Stoltenbergs.

Krievijas drona atlūzas pēc trieciena Ukrainai, pēc visa spriežot, nokritušas Rumānijas teritorijā, vēl trešdien atzina Rumānijas aizsardzības ministrs Angels Tilvars.

Rumānijas prezidents Klauss Johanniss savukārt aicināja veikt steidzamu izmeklēšanu.

Rumānija pirms tam vairākkārt noraidīja Kijivas apgalvojumus, ka Irānā ražots Krievijas drons svētdienas vakarā notikušā trieciena laikā nokrita un uzsprāga Rumānijas teritorijā.

"Izmeklētāji 5.septembra vakarā atklāja elementus, kas atgādina drona atlūzas," paziņojumā presei norādīja Rumānijas Aizsardzības ministrija.

Atklājums tika izdarīts netālu no Rumānijas ciemata Donavas krastā iepretim Ukrainas ostai Izmajilai.

Tagad tiek veikta tehniskā analīze, lai noteiktu atlūzu izcelsmi un īpašības, piebilda ministrija.

"Ja apstiprināsies, ka šie elementi piederēja Krievijas dronam, šāda situācija būtu pilnīgi nepieļaujama un nopietns Rumānijas, NATO sabiedrotās, suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums," paziņoja Johanniss Bukarestē notiekošā Trīs jūru iniciatīvas samita sākumā.

Kopš jūlija vidus, kad pēc Krievijas izstāšanās sabruka "labības darījums", kas garantēja drošu ceļu kuģiem ar Ukrainas labības kravām, Krievija pastiprinājusi uzbrukumus Ukrainas jūras un Donavas upes ostām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu