Elektrības pieslēguma jaudu samazinājuši 22 000 "Sadales tīkla" klientu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls.
Elektrības skaitītājs. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Elektrības pieslēguma jaudu kopš šā gada maija, kad elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" sāka informēt sabiedrību par elektroapgādes tarifa pieaugumu, līdz augusta beigām samazinājuši 22 000 kompānijas klientu, pavēstīja "Sadales tīkla" pārstāvji.

Tostarp 90% no klientiem, kur attiecīgajā periodā ir samazinājuši pieslēguma jaudu, ir mājsaimniecības.

Pēc kompānijā minētā, tādējādi ir atbrīvoti 67 megavati (MW) jaudas, kas ir pielīdzināmi 6600 jaunu trīs fāžu ar 16 ampēru (A) pieslēgumu izveidei, savukārt kopējais tarifa maksas samazinājums klientiem ir aptuveni 1,5 miljoni eiro gadā.

"Sadales tīkla" pārstāvji arī atzīmē, ka, samazinot pieslēguma jaudu, piemēram, no 3F un 32A līdz 3F un 25A tarifa fiksētās daļas mēneša maksājums samazinās par 6,44 eiro, neskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN).

Tāpat kompānijā norāda, ka, samazinot jaudas, tīkls pakāpeniski kļūst efektīvāks, ļaujot samazināt gan tā uzturēšanas izmaksas, gan perspektīvā arī jaunu pieslēgumu izveidošanas izmaksas.

Vienlaikus "Sadales tīkla" pārstāvji atgādina, ka kompānija no 2023.gada 1.jūlija līdz 2024.gada 30.jūnijam visiem klientiem nodrošina iespēju vienu reizi bez maksas saņemt slodzes atjaunošanas pakalpojumu.

Tajā pašā laikā "Sadales tīkla" pārstāvji uzsver, ka lēmums par slodzes samazināšanu ir rūpīgi jāizvērtē, tostarp tāpēc, ka nevar pilnībā izslēgt iespēju, ka "atbrīvoto" jaudu pēc tam jau saņēmis kāds cits klients un konkrētajā tīkla vietā vairs brīvas jaudas nebūs. Tādā gadījumā slodzes palielināšanai būs nepieciešama tīkla pārbūve, kas var radīt papildu izmaksas.

Pēc "Sadales tīkla" pārstāvju paustā, lielākais potenciāls izvērtēt pieslēguma jaudas atbilstību faktiskajām vajadzībām ir aptuveni 100 000 mājsaimniecību pieslēgumu, kuru jauda ir 3F 25A vai vairāk.

Izvērtējot esošā pieslēguma piemērotību mājsaimniecības vajadzībām, vispirms ieteicams pievērst uzmanību ampēru skaitam - vai tas ir atbilstošs elektroenerģijas lietošanas paradumiem. Tostarp "Sadales tīkla" dati liecina, ka mājsaimniecības šādi arī pamatā rīkojas, jo, samazinot slodzi, klienti lielākajā daļā gadījumu fāžu skaitu izvēlas atstāt nemainīgu, bet nedaudz samazināt ampēru skaitu.

Aprēķināt, kādi pieslēguma parametri būs piemērotākie, var ar "Sadales tīkla" mājaslapā pieejamo slodzes aprēķina kalkulatoru, kurā ir apkopotas mājsaimniecībās sastopamākās elektroierīces un to vidējā jauda. Savukārt pēc detalizētākas konsultācijas var vērsties pie kompānijas elektrospeciālistiem.

"Sadales tīklu" pārstāvji skaidro, ka dzīvokļu īpašnieki lielākoties izmanto 1F un 16A vai 20A pieslēgumus. Šādi pieslēgumi ir piemēroti, lai nodrošinātu visas ikdienas vajadzības: apgaismotu telpas, darbinātu veļasmašīnu, ledusskapi, televizoru, gludekli, elektrisko tējkannu un citas ierīces. Savukārt 3F pieslēgumi pārsvarā tiek ierīkoti jauno projektu daudzdzīvokļu namos un privātmājās, kur nereti tiek izmantotas elektroierīces ar lielāku jaudu, piemēram, siltumsūknis, ūdens sūknis, kondicionieris un citas ierīces.

Tāpat kompānijā norāda, ka apmēram 15 000 klientu jūlijā un augustā ir izvēlējušies "Speciālo" tarifu plānu, kas piemērots pieslēgumiem ar izteikti mazu elektroenerģijas patēriņu noteiktā periodā.

No 1.jūlija "Sadales tīklu" klientiem ir pieejami divi sadales tarifu plāni - "Pamata" un "Speciālais". "Pamata" tarifi ir piemēroti iedzīvotājiem ar regulāru, aktīvu ikdienas elektroenerģijas patēriņu, savukārt "Speciālie" - īpašumiem, kuros elektroenerģijas patēriņš ir ļoti mazs vai neregulārs, piemēram, īpašumiem, kas izlikti pārdošanā un netiek ikdienā apdzīvoti, vasarnīcām ziemas mēnešos vai uzņēmumiem ar sezonālu darbību ārpus sezonas, jo tiem ir izteikti mazāka fiksētā tarifa maksas daļa, bet lielāka - mainīgā daļa par pārvadītajām kilovatstundām.

Tarifu plānu ir iespējams nomainīt, izvēloties piemērotāko nākamajā mēnesī plānotajam elektroenerģijas patēriņam, piemēram, pārceļoties uz vasarnīcu vasarā. To bez maksas īpašnieki var izdarīt profilā portālā "e-st.lv". Turklāt pārejas laikā no 2023.gada jūlija līdz septembra beigām izmaiņas iespējams pieteikt no kārtējā mēneša 1.datuma.

Jau ziņots, ka 1.jūlijā stājās spēkā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātie "Sadales tīkla" un pārvades sistēmas operatora AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) jaunie elektroenerģijas sistēmas pakalpojumu tarifi.

Vienlaikus "Sadales tīkla" valdes locekle Kristīne Sarkane iepriekš pauda, ka uzņēmums tarifu varētu pārskatīt decembrī, bet tikai būtisku elektroenerģijas cenu izmaiņu gadījumā. Tajā pašā laikā viņa uzsvēra, ka elektroenerģijas cena veido tikai 10% no tarifa līdz ar to būtisku cenu izmaiņu gadījumā ietekme uz tarifu būtu aptuveni 3% apmērā ar plus vai mīnus zīmi.

"Sadales tīkls" ir valstij piederošajā "Latvenergo" koncernā ietilpstošs elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā. Kompānija nodrošina sadales elektrotīklu ekspluatāciju, atjaunošanu un plānveida attīstību, elektroenerģijas izlietošanas uzraudzību, zudumu samazināšanas pasākumus un elektroenerģijas uzskaiti, kā arī veic jaunu pieslēgumu izveidi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu