Ļoti sarežģīta situācija agresorvalstī: Mobilo sakaru operatori Krievijā zaudē bāzes stacijas (17)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Krievijas mobilo sakaru operatori nonākuši ļoti sarežģītā situācijā: Krievijā izsīkst bāzes staciju krājumi, ar kuriem attīstīt un uzturēt mobilos tīklus.

“Lielā četrinieka” – (MTS, “MegaFon”, “Vimpelkom” un “Tele2”) rīcībā līdz gada beigām ir atlikušas 20-30 tūkstoši bāzes staciju, lai gan nepieciešami vismaz 80 tūkstoši, paziņojis bezvadu sakaru un interneta eksperts no Skolkovas industriālā parka Aleksandrs Sivolobovs.

“Galvenie [bāzes staciju] deficīta iemesli ir straujš aprīkojuma cenu pieaugums un oficiālo piegāžu pārtraukšana,” sacīja Sivolobovs.

Pēc viņa teiktā, mobilo sakaru operatori pēdējā gada laikā testē “trešā kalibra” aprīkojumu no Ķīnas un citām valstīm, taču šī aprīkojuma rezultāti nav apmierinoši.

“Ķīnas izplatītājiem ir slēgtās sistēmas. Tās nav savietojamas ar citu kompāniju risinājumiem, tāpat mobilos operatorus neapmierina aprīkojuma funkcijas un darbības stabilitāte,” teica Sivolobovs, un viņa teikto apstiprinājis viens no lielāko operatoru pārstāvjiem.

Pēc kara sākuma Ukrainā Krieviju pameta lielākie telekomunikāciju aprīkojuma ražotāji pasaulē, kā arī izbeidza oficiālas piegādes šai valstij. To vidū ir somu “Nokia”, zviedru “Ericsson”, un pat Ķīnas “Huawei”.

“Ņemot vērā oficiālo statistiku, 2022. gadā jaunu mobilo sakaru staciju skaits samazinājās par 58%, salīdzinot ar 2021. gadu. Turklāt, 2022. gadā tika pabeigti 2021. gadā iesāktie plāni,” norādīja eksperts Aleksejs Slukins. Pēc viņa teiktā, operatori mēģina izmantot arī “pelēkā importa” piedāvājumus, taču šādi ievestais aprīkojums neapmierina operatoru prasības.

Pašlaik vairāki Krievijas operatori izskata variantu kopā ar Ķīnas ražotājiem pielāgot bāzes stacijas esošajiem tīkliem.

Masveidā pārejot uz “trešā kalibra” stacijām, var rasties nopietni pārrāvumi sakaru tīklos, kā arī palielināties remonta izdevumi. Tiek norādīts, ka Krievijas nelielie ražotāji nevar nodrošināt pienācīgu bāzes staciju atbalstu un programmatūras atjauninājumus, bet viņu ražotais aprīkojums ir ļoti dārgs.

Komentāri (17)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu