Teksasā makšķernieks izvelk milzīgo un leģendāro Misisipi bruņuzivi

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Misisipi bruņuzivs, ko makšķernieks Džons Heringtons 18. jūlijā nozvejoja Trīsvienības upē Teksasā. Heringtons pēc tam ielaida zivi atpakaļ upē.
Misisipi bruņuzivs, ko makšķernieks Džons Heringtons 18. jūlijā nozvejoja Trīsvienības upē Teksasā. Heringtons pēc tam ielaida zivi atpakaļ upē. Foto: Fish Texas - Texas Parks and Wildlife

Makšķernieks Džons Heringtons, makšķerējot Trīsvienības upē, notvēra milzu lomu, Teksasas Parku un savvaļas dabas departaments (TPWD) paziņoja savā "Facebook" kontā.

"Gandrīz izskatās, ka zivs smaida," vēstīts ierakstā.

Par šo sasniegumu Heringtons saņēma "Izcilā makšķernieka balvu", ko TPWD piešķir par lomu, kas neatbilst citu kategoriju prasībām, tomēr ir pelnījis atzinību.

Heringtons pēc tam izlaida bruņuzivi 1442 kilometrus garajā Trīsvienības upē, lai tā varētu peldēt vēl arī turpmāk.

Misisipi bruņuzivis (Atractosteus spatula) ir vienas no lielākajām saldūdens zivīm Ziemeļamerikā. Saskaņā ar TPWD datiem šīs zivis var izaugt līdz pat aptuveni 2,4 metriem un svērt vairāk nekā 300 kilogramus, raksta "Newsweek".

Šīs sugas areāls izplatās no Ohaio dienvidrietumiem, Misūri dienvidaustrumiem un no Ilinoisas štata līdz daļai līča piekrastes un nelielai daļai Meksikas ziemeļaustrumu.

Tā ir lielākā savas dzimtas suga, un no saviem radiniekiem to var viegli atšķirt pēc garā, slaidā, cilindriskā ķermeņa, garā purna un savstarpēji savienotajām rombveida zvīņām.

Misisipi bruņuzivs ķermeņa augšdaļa mēdz būt brūnā vai olīvkrāsā, bet apakšdaļa – dažus toņus gaišāka. Pieaugušajām Misisipi bruņuzivīm abās augšžokļa pusēs ir divas rindas lielu zobu.

Misisipi bruņuzivis nereti dēvē par "dzīvajām fosilijām", jo šo aizvēsturisko zivju eksistence fosiliju liecībās ir atrodama gandrīz 100 miljonu gadu senā pagātnē. Misisipi bruņuzivis ir saglabājušas vairākas primitīvas īpašības, kas tām piemitušas no agrīnajiem priekštečiem.

Šīs zivis ir pielāgojušās dažādiem biotopiem, tostarp lielās ūdenskrātuvēs un piekrastes līčos. Taču biotopu iznīcināšanas un masveida zvejniecības rezultātā Misisipi bruņuzivs ir izzudusi no lielākās daļas sava vēsturiskā areāla.

Lai gan populācija Teksasā joprojām ir salīdzinoši liela, pētījumi liecina, ka daudzos ASV dienvidaustrumu apgabalos šī suga samazinās vai ir izzudusi, kā norāda TPWD.

Misisipi bruņuzivis var dzīvot vairākus gadu desmitus. 2011. gadā Misisipi štatā noķertajai bruņuzivij, pasaules rekorda titula ieguvējai, kura svēra 148 kilogramus, tobrīd, iespējams, bija 95 gadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu