Japānas fonds "NordicNinja" plāno piesaistīt 200 miljonus eiro Baltijā un Eiropā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Banknotes. Ilustratīvs attēls
Banknotes. Ilustratīvs attēls Foto: Viachaslau Krasnou/Shutterstock

Japānas iespējkapitāla fonds "NordicNinja" plāno piesaistīt 200 miljonus eiro jaunuzņēmumu attīstības sekmēšanai Baltijā un Eiropā, informēja fonda pārstāvji.

Japānas iespējkapitāla fonds plāno dubultot savu klātbūtni Baltijā un Ziemeļvalstīs, atbalstot uzņēmumus, kuri strādā pie risinājumiem oglekļa izmešu samazināšanai, koncentrējoties uz klimata tehnoloģijām, dziļajām tehnoloģijām un digitālo sabiedrību. Fonds piedāvā iespēju ne tikai saņemt inženieru un investoru atbalstu, bet arī piekļuvi globālam tīklam, kurā ir 120 Japānas uzņēmumi.

Fonds jau ir atbalstījis tādus Eiropas "vienradžus" kā Zviedrijas transporta uzņēmumu "Einride" un visā Baltijā pazīstamos Igaunijas uzņēmumus "Bolt" un "Veriff".

"NordicNinja" plāno piesaistīt papildus 200 miljonus eiro, lai turpinātu ieguldīt klimata un dziļajās tehnoloģijās. Apvienojot digitalizācijas iespējas un nepieciešamību pēc ilgtspējīgiem risinājumiem, fonds plāno ieguldīt uzņēmumos, kas izstrādā risinājumus, koncentrējoties uz klimata tehnoloģijām, dziļajām tehnoloģijām un digitālo sabiedrību.

Fonds dibināts 2019.gadā. Fonda partneriem ir ilgstoša pieredze zaļās enerģijas jomā, viņi ir piedalījušies klimata tehnoloģiju jaunuzņēmumu, piemēram, "Planet OS" un "H2GO" dibināšanā, un guvuši pieredzi tādos uzņēmumos kā "ABB" un "McKinsey".

Fonda partneri ir bijuši arī nozīmīgi eņģeļu investori, līdzdibinājuši fondu "Superangel" un pārvaldījuši Japānas tīrās enerģijas investīciju fondu, veicot vairāk nekā 80 partneru līmeņa ieguldījumus un vairāk nekā 20 eņģeļu ieguldījumus visā pasaulē.

Pirmajā kārtā fonds vairākos uzņēmumos ieguldījis 101 miljonu eiro, sekmējot tādu uzņēmumu kā "Bolt", "Einride", "Veriff", "Voi", "Starship", "ClimateView", "Kognic", "Mavenoid", "Pactum", "Varjo", "DappRadar" un "Ready Player Me" izaugsmi. No 20 uzņēmumiem, kuri saņēmuši investīcijas, trīs ir sasnieguši vienradža statusu, un vēl dažiem tiek prognozēts līdzīgs potenciāls. Puse no pirmās kārtas investīcijām ir novirzītas mobilitātes un transporta jomām, kas līdz šim veidojušas milzīgu apjomu CO2 izmešu apjomu.

Ar otrās kārtas līdzekļiem fonds turpinās investēt agrīnās stadijas uzņēmumos, kas gatavi virzīt pārmaiņas ilgtspējībā un digitālajā sabiedrībā. Līdz šim fonds ieguldījis tehnoloģijās - sākot no pašbraucošiem elektriskajiem kravas automobiļiem līdz kompleksiem klimata risinājumiem pilsētām, no mākslīgā intelekta risinājumiem identitātes pārbaudēm līdz salīdzināšanas platformām, no jauktas realitātes austiņām, kādas tiek izmantotas astronautu apmācības, līdz risinājumiem, kas nodrošina piegādes ķēžu pārskatāmību.

Fonda galvenais partneris būs Japānas Starptautiskās sadarbības banka - valsts finanšu institūcija, kas pārstāvēta 18 valstīs visā pasaulē, veicinot plašāku ekonomisko sadarbību starp Japānu un citām valstīm. Eiropas investoru vidū būs "BaltCap" un "Swedbank Pension Funds", savukārt, Japānas investoru vidū - "Honda" un "Omron".

"NordicNinja" ir Japānas un Eiropas kopuzņēmums, ko dibinājuši "JBIC IG Partners" un "BaltCap".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu