Putins atradis vainīgos degvielas krīzē (4)

TVNET | FINANCENET
Foto: AFP / Scanpix

Situācija Krievijas degvielas tirgū, kur cenas pieaugušas par vairākiem desmitiem procentu, bet virknē reģionu radies dīzeļdegvielas un benzīna deficīts, ir Krievijas valdības neveiksmīgas rīcības rezultāts, paziņojis diktators Vladimirs Putins.

“Valdība nav savlaicīgi reaģējusi uz pārmaiņām pasaules tirgū, ko radījis cenu pieaugums,” otrdien paziņoja Putins Austrumu ekonomikas foruma laikā.

Pēc diktatora teiktā, “Ministru kabinets jau pašlaik risina situāciju un ir panākta vienošanās ar naftas kompānijām par to, kā rīkoties tālāk”. Viņš uzsvēris, ka ir ļoti svarīgi nodrošināt lauksaimniekus ar dīzeļdegvielu, kuras nu sācis ievērojami trūkt.

Kopš gada sākuma benzīna cenas Krievijā pieaugušas par 70%, vairākkārt sasniedzot jaunus vēsturiskos rekordus. Vasarā “ugunsgrēks” pārmeties uz dīzeļdegvielas tirgu, jo arī tai kopš jūlija cenas kāpušas par teju 40%.

Augustā Krievijas dienvidu reģionos sāka veidoties ievērojams degvielas deficīts – naftas bāzes vai nu samazināja, vai pilnībā apturēja degvielas piegādes vietējam tirgum, tādējādi degvielai pazūdot no uzpildes stacijām Rostovas, Astrahaņas, Stavropoples un Krasnodaras apgabalā.

Septembrī problēma skārusi arī Krievijas centrālos reģionus, tostarp Tulu, Čuvašiju, Tatarstānu un Marijelu.

Valdība notikušajā vaino “pelēkos eksportētājus”, kuri iepērk valdības subsidēto degvielu par zemām cenām un pēc tam to pārdod ārzemēm par ievērojami augstāku cenu. Tādēļ Krievijas valdība grasās noteikt konkrētu eksportētāju sarakstu, kuriem tiks ļauts degvielas eksports uz ārzemēm.

“Reuters” aptaujātie naftas tirgotāji norāda, ka deficītu mākslīgi rada naftas kompānijas, kuru rezerves ir vairāku miljonu tonnu apmērā, taču kompānijas nevēlas iztērēt savas rezerves. Tām izdevīgāk ir uzturēt augstas degvielas cenas, lai kompensētu subsīdiju samazinājumu no valsts.

Svarīgākais
Uz augšu