Rinkēvičs: Daudzi politiķi atgriežas valdības darbā vai turpinās iesākto

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Foto: Ieva Leiniša/LETA

Nākamā Ministru kabineta dinamisms ir jauno ministru pašu rokās, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) žurnālistiem sacīja Valsts prezidents Edgards Rinkēvičs.

Viņa ieskatā, patlaban runāt par to, cik dinamiska vai mazāk dinamiska būs valdība, nebūtu produktīvi. Valsts pirmā persona norādīja, ka valdības deklarācijā un koalīcijas pielikumā ir darāmie darbi, kurus iecerējusi veikt valdība. Jautājums ir par to, kā šos darbus atbalstīs Saeimas vairākums.

"Tas ir pašu politiķu rokās. Būs tā saucamās 100 dienas, kuru laikā daudziem valdības ministriem būs iespēja iepazīties ar savām ministrijām. Daudzi politiķi atgriežas valdības darbā, vai turpinās iesākto. Ministriem būs ne tikai jāiepazīstas ar savām nozarēm, bet arī jārisina dažādi aktuāli jautājumi," sacīja Rinkēvičs.

Viņa ieskatā, par to, cik dinamisks vai nedinamisks būs jaunais Ministru kabinets, spriedīs eksperti, Saeimas debatēs būs daudz diskusiju starp pozīcijā un opozīcijā esošajiem deputātiem. Prezidents neplāno steigties ar vērtējumiem, viņš vēlas, lai runā darbi.

"Vērtēsim valdības darbu pēc kāda laika, vērtēsim, kādi lēmumi tiks pieņemti sabiedrībai būtiskos jautājumos. Sabiedrību uztrauc tarifi, kredītmaksājumi, kadastrālās vērtības pieaugums. Ar Kariņu un [premjera amata kandidāti Eviku] Siliņu (JV) runājām, ka kadastrālās vērtības pieaugums automātiski nenozīmē nodokļu pieaugumu," sacīja prezidents.

Viņš piebilda, ka šis jautājums jārisina ātri, jo termiņi jau tuvojas. Prezidents klāstīja, ka, ņemot vērā visus šos steidzami risināmos darbus, sabiedrība vērtēs jauno valdību un Saeimas vairākumu, kad lēmumi tiks pieņemti. Prezidenta ieskatā, tagad domāt, spekulēt, vai jaunā valdība to paveiks, vai nepaveiks ir priekšlaicīgi. Rinkēvičs norādīja, ka tas ir Siliņas un viņas kolēģu rokās parādīt komandas garu, nepieciešamo dinamismu, parādīt savu spēju, enerģiju, vēlmi risināt valstij būtiskas problēmas.

Taujāts, vai tas ir pieņemami, kā sabiedrība uzzina to personu vārdus un uzvārdus, kuri kandidē uz ministru amatiem dažādās ministrijās, Rinkēvičs sacīja, ka dažādu valdību veidošanu gaidā procesi ir bijuši dažādi - vienmēr kaut kas varēja labāk, piemēram, pārāk ilgi rakstīta valdības deklarācija, pārāk ilgas vai pārāk īsas valdības veidošanas sarunas.

"Jāņem vērā, ka Ministru kabinetā faktiski darbosies cilvēki, kas ir gājuši cauri vēlēšanām. Tas nozīmē, ka šie cilvēki gājuši cauri zināmam vērtējuma sietam Saeimas vēlēšanās. Tie ir politiķi, kas darbojušies pozīcijā, opozīcijā. Daudzi ministri turpina darbu. Nav tā, ka tie būtu pilnīgi nepazīstami cilvēki,"sacīja Rinkēvičs.

Pēc prezidenta paustā, būtu bijis labāk, ja kabineta sastāvu oficiāli paziņotu divas, trīs dienas ātrāk, tomēr bijušas daudz un dažās versijas. Viņaprāt, sabiedrībai būs iespēja uzklausīt, iztaujāt ministrus, noskaidrot viņu viedokļus gan līdz piektdienai, gan arī pēc piektdienas.

"Jaunā vienotība" pirms 14.Saeimas vēlēšanām novilka "sarkanās līnijas" pret Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), kurai ir noslēgts sadarbības līgums ar partiju "Latvijai un Ventspilij". Politiskā spēka valdes priekšsēdētājs ir sankcijām pakļautais bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Savukārt, kad sākās runas par jaunās koalīcijas veidošanu, premjera amata kandidāte Siliņa pauda gatavību sākt valdības veidošanu no "baltas lapas". Ņemot vērā minēto, preses konferencē Valsts prezidentam tika lūgts vērtēt situāciju, ka divi būtiski ministru portfeļi nonāk ZZS rokās - ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis kļūs par ekonomikas ministru, savukārt Kaspars Melnis kļūs par klimata un enerģētikas ministra amatam.

Rinkēvičs skaidroja, ka Ministru prezidenta amata kandidāte noformulēja principus, kas, viņasprāt, palīdzēs mazināt bažas par dažāda veida ietekmēt. Viņa ieskatā, balstoties uz šiem principiem Siliņa ir veidojusi ministru portfeļu sadalījumu. Valsts prezidents norādīja, ka Siliņas ziņā ir vadīt riskus, lemt par ministrijām un kuram deliģētajam pārstāvim ir jāuzņemas atbildība.

Valsts prezidents atzīmēja, ka Siliņa uzskata tādā veidā mazināt dažāda veida ietekmi, no jebkuras partijas. Rinkēvičs arīdzan uzsvēra, ka viņš patlaban netaisās nekādā veidā vērtēt, vai atbildēt uz jautājumiem, kādas partijas dažādos laika posmos ir vilkušas vai nav vilkušas līnijas. Viņš uzsvēra, ka laikā, kad sākās valdības veidošanas sarunas, konsultācijas, prezidents preses konferencēs, dažādos paziņojumos uzsvēris, ka, viņaprāt, valdību varēja veidot piecas partijas.

"Jā, es saprotu, runa ir par ideoloģiskām pretrunām. Es redzēju vēlmi sarunas par valdības veidošanu sākt no "baltas lapas". Vienlaikus es arī teicu, ka valdības veidošana nevar būt bezgalīga gan budžeta, gan citu iemeslu dēļ. Beigu beigās rezultāts nav ideāls, tas ir tālu no ideāla, bet valstij ir vajadzīga darbotiesspējīga valdība. Cik tā tāda būs, tas paliek faktisko un jauno ministru, esošā Ministru prezidenta un premejera amata kandidātes, kā arī Saeimas vairākuma ziņā. Pēc kāda laika vērtēsim pēc reālajiem darbiem," sacīja prezidents.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu