Solījumi netika turēti: bijušajiem vāgneriešiem Krievijā masveidā atsaka darba iespējas (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Bijušajiem privātās militārās kompānijas “Wagner” algotņiem masveidā ir liegtas iespējas tikt pie darba. Viņus darbā nepieņem ne Krievijas Nacionālā gvarde, ne arī aizsardzības uzņēmumi, vēsta “Unian”.

Bijušie “Wagner” algotņi un viņu ģimeņu pārstāvji pauduši sašutumu, ka viņiem nepieciešams mainīt profesiju. Pēc “Wagner” izstāšanās no Ukrainas lielākajai daļai privātās militārās kompānijas darbinieku tika piešķirti atvaļinājumi. Pēc tiem viņiem tika solīts, ka būs jādodas uz karstajiem punktiem.

Bet augusta beigās vāgneriešu čatos tika izplatīta audioziņa ar aicinājumu meklēt darbu citās jomās. Tas tika skaidrots, ka privātajai militārajai kompānijai ir pārāk liela konkurence ar Aizsardzības ministriju.

Tagad bijušie Jevgeņija Prigožina algotņi, kuri aktīvi piedalījās Krievijas karā pret Ukrainu, nav vajadzīgi Krievijas bruņotajiem spēkiem. Tā vietā bijušie vāgnerieši iegūst darbu celtniecībā, vada taksometrus un ražo durvis.

Kāda algotņa māte Svetlana pastāstījusi, ka, atgriežoties no kara, viņas dēls plānojis tikt pie darba jaunajā Kamčatkas kamikadzes dronu rūpnīcā. Tomēr fakts par apžēlošanu bijušajam ieslodzītajam nav palīdzējis.

“Viņi teica: tu labāk meklē citu vietu. Viņi pat nepieņēma pieteikumu," stāstīja Svetlana. Tas pats noticis ar Tatjanas vīru no Tjumeņas apgabala, kurš arī ir bijušais ieslodzītais.

"Es mēģināju tikt pie darba rūpnīcā, bet drošības dienests bez paskaidrojumiem šādu iespēju atteica. Tagad es strādāju par taksometra vadītāju. Tiesa gan, bez oficiālas reģistrācijas,” stāstīja vīrietis..

“Telegram” kanāla “Mozhem Objasnitj” autori sazinājās ar aģentūru, kas palīdz ar darbā iekārtošanu Černiševas rūpnīcā, kur ražo dzinējus militārajām lidmašīnām. Pēc uzņēmuma pārstāvja teiktā, uzņēmuma drošības dienests neļauj pretendēt uz vakancēm kandidātiem ar sodāmību par zādzībām, narkotikām un slepkavībām. Tas pats attiecas uz tiem, kuri ir apžēloti. Par atteikumu brīdinājuši arī citi uzņēmumi.

Ņemot vērā, ka drošības dienesti noraida šādus kandidātus, daudzām kompānijām ir jāpakļaujas šādām prasībām. Tomēr daudzos uzņēmumos bijušie vāgnerieši tiek uzņemti neoficiāli, un viņi strādā noliktavās.

Vāgneriešiem nav arī iespēju strādāt sabiedriskajā ēdināšanā. Nodarbinātības aģentūras, kas organizējušas intervijas ātrās ēdināšanas uzņēmumu pavāra vakancēm, norādījušas, ka “bijušajiem vāgneriešiem varbūt būs iespēja, ka viņus pieņems darbā par kurjeriem”.

Bijušie vāgnerieši un viņu radinieki Krievijas varasiestādes apsūdzējuši kārtējos melos: "Viņiem tika apsolīta dzīve no nulles. Bet solījumus viņi nav turējuši," paziņojuši kāda bijušā algotņa radinieki.

Pirms Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā “Wagner” algotņi galvenokārt darbojās Āfrikas valstīs. Taču kopš 2022. gada februāra, kad Krievija uzbruka Ukrainai, vāgnerieši kļuva par aktīviem kara dalībniekiem. Īpaši redzami Prigožina algotņi bija kaujās par Bahmutu, kam krievi uzbruka vairākus mēnešus.

Pēc Bahmutas vāgneriešu līderis organizēja dumpi un algotņi devās gājienā uz Maskavu. Dumpja mēģinājums ilga nepilnas 24 stundas. Prigožins apturēja savu kolonnu, kas gatavojās “atcelt no amata aizsardzības ministru Sergeju Šoigu” 200 km attālumā no Maskavas. Pēc tam vāgnerieši turpināja savu pastāvēšanu Baltkrievijas teritorijā.

Vairākus mēnešus pēc dumpja mēģinājuma Prigožins turpināja lidot uz Krieviju un pat izskanēja ziņas par viņa iespējamo tikšanos ar Putina sabiedrotajiem. Tomēr augustā viņa lidmašīna tika notriekta virs Tveras apgabala, un Prigožins tika pasludināts par mirušu. Pēc tam kļuva zināms, ka “Wagner” pārtrauc jaunu algotņu vervēšanu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu