Sports un mode rokrokā – Huawei Watch GT 4

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Apvienot sporta pulksteņa funkcijas ar biznesa klases izskatu - tas elektronikas ražotājiem bijis viens no lielajiem uzdevumiem jau kopš dienas, kad viedie pulksteņi pārliecinoši izkaroja vietu uz mūsu plaukstas locītavas. Tas ir tikai loģiski, jo finansiāli atbildīgi un klimata izaicinājumus atbildīgi uztveroši cilvēki vēlas lietot vienu ierīci dažādās dzīves situācijās, nevis katram apģērbam piemeklēt citu no neadekvāti lielas personīgās kolekcijas.

Aizvadītajos gados ražotāji patiešām pacentušies, ietērpjot viedās ierīces nerūsējoša tērauda vai titāna korpusā un pārklājot displeju ar safīra aizsargstiklu, tādejādi padarot tos aizvien vizuāli līdzīgākus prestižajiem dārgo zīmolu rokaspulksteņiem. Lielākoties šādu ierīču cena ir krietni virs pustūkstoša eiro un līdz ar to tie vienmēr bijuši pieejamāki lietotājiem, kuri var atļauties nopirkt gan atsevišķu laikrādi ikdienai, gan specializētu sportam. Tomēr arī taupīgākie nav atstāti pilnīgi bez izvēles iespējām, jo daži zīmoli īpaši piestrādā, lai dizainiski glītus viedpulksteņus padarītu pieejamus plašākām masām. Viens no šādiem ražotājiem ir Huawei, kas jau pirms krietna laika nodefinējis, ka tā produktos glītai, modīgai ārienei jāiet rokrokā ar jaunākajiem tehnoloģiskajiem risinājumiem. Uzskatāms šīs filozofijas auglis ir jaunais sporta pulkstenis Watch GT 4.

Foto: Publicitātes foto

Paraugoties uz šo plāno, izskatīgo ierīci, tā atbilstība koncepcijai «mode pirmajā vietā» ir kā uz delnas.

Huawei vienlaikus sagatavojis divus variantus – masīvāku 46 milimetru pulksteni, kas labāk piestāvēs vīrieša rokai, un izsmalcinātu, graciozu 41 milimetra versiju ar ļoti plānām ekrāna apmalēm, kura mērķauditorija būs stilīgas, aktīvu dzīvesveidu mīlošas dāmas. TVNET rīcībā nonāca lielākais pulkstenis, kam arī veltīsim šo stāstu.

Plāns, izturīgs un glīts

Kā jau iepriekšējās Watch GT sērijas versijās ierasts, arī šoreiz ražotājs piedāvā vairākus krāsu variantus, kas attiecīgi tiek komplektēti ar dažādām siksniņām. Mēs izmēģinājām pelēko ar metāla sprādzi, ko pavisam viegli var aizstāt ar kādu citu un tādējādi pielāgot apģērbam. No visiem priekšgājējiem Watch GT 4 atšķiras ar astoņstūra korpusu, uz kura «uzsēdināts» apaļš ekrāns. Tas ierīcei piešķir unikālu, uzreiz identificējamu izskatu. Otra uzmanību piesaistošā iezīme ir plānums. Pulkstenis ir 10,9 milimetrus biezs, taču apakšējā, sensorus ietverošā daļa veiksmīgi paslēpjas no skatiena, tādēļ redzams ir vien aptuveni astoņu milimetru pelēkais nerūsējoša tērauda korpuss.

Foto: Jānis Vēvers

Estētisku baudījumu sniedz arī gludais salaidums ar sprādzi, kas rada viengabala ilūziju un cieši notur pulksteni pie rokas. Patiešām,

līdz šim izmēģinātajos modeļos metāla sprādze nav spējusi nofiksēt pulksteni izvēlētajā vietā uz plaukstas locītavas un tas, piemēram, mētājot basketbola bumbu, allaž ir šļūkājis pa roku, tad Watch GT 4 šāda problēma nebija.

Tas nofiksējās tikpat cieši kā ar sporta pulksteņiem ierasto silikona siksniņu.

Kompaktajā, 48 gramus vieglajā korpusā ražotājam izdevies ietilpināt visas Huawei viedajos pulksteņos ierastās un iecienītās lietas, kā arī pieliekt klāt vēl pāris jaunumus. Lietotāja rīcībā ir 1,43 collu spilgts, krāsains AMOLED ekrāns ar 466x466 punktu izšķirtspēju, kas veido pikseļu blīvuma rādītāju 326 uz katru collu. Šāds blīvums ir gana labs viedtelefoniem video atskaņošanai un spēļu spēlēšanai tādēļ pulksteņa ikonu un animāciju attēlošanai tas ir vairāk nekā pietiekams. Burti un skaitļi tajā ir skaidri un asi pat ja rakstīti sīkā šriftā.

Foto: Publicitātes foto

Pieejamos veidolus vairs pat nav vērts apcerēt. Tā dēvēto «sejiņu» skaits digitālajā veikalā jau pārsniedzis 25 tūkstošus, tādēļ, meklējot tīkamāko, nemanot var paskriet pat vairākas stundas.

Divas nedēļas ar vienu uzlādi

Kad tiek aktivizēts Always-On režīms, tad pulkstenis blāvajā gaidīšanas režīmā pārvērš tieši lietotāja izvēlēto veidolu, nevis rāda kādu universālu izkārtojumu. Vienmēr ieslēgtais ekrāns attēlo arī krāsas, tādēļ jāpatur prātā, ka baterijas darbības laiks var samazināties pat uz pusi.

Tomēr pat tas nenozīmē, ka Watch GT 4 pēkšņi dienas vidū izslēgsies. Nekā tamlīdzīga.

Arī šajā paaudzē Huawei pulkstenis saglabājis iespaidīgo spēju ar vienu uzlādi darboties līdz divām nedēļām.

Izmēģinājumu laikā pat ar aktivizētu Always-On ekrānu un regulāru treniņa režīma lietošanu – ap vienu divām stundām dienā – akumulators spēja «pabarot» ierīci veselu nedēļu. Tātad mazo magnētisko lādētāju var droši atstāt mājās pat dodoties vairākas dienas ilgā atvaļinājumā.

Līdz ar jauno HarmonyOS 4.0 operētājsistēmu Watch GT 4 ieguvis sen gaidīto iespēju pašam lietotājam izvēlēties un izkārtot pēc saviem ieskatiem palīgekrānus jeb kartītes.

Tās ir tās sešas darbvirsmas, kas paveras skatienam pāršķirot ekrānu. Tagad tur var ievietot pārskatu par miegu, ādas temperatūru, stresu, skābekļa piesātinājumu, laika ziņām, barometru, kompasu un daudzus citus logus, kā arī īsceļu ikonas un vairākām lietotnēm apvienojošus palīgekrānus. Katrā ziņā personalizēšanas iespējas kļuvušas krietni plašākas.

Saskaita katru kaloriju

No tehnoloģiskajiem jaunumiem šajā ierīcē ievērojamākā ir Stay Fit lietotne, kam pamatā ir TruSeen 5.5+ sensors. Tā papildina pulksteņa jau tā plašās spējas ar precīzāku uzņemto un patērēto kaloriju uzskaiti.

Foto: Publicitātes foto

Ja nepieciešams «nomest» lieko ķermeņa svaru, Watch GT 4 parādīs, vai ievērojat šādos gadījumos nepieciešamo kaloriju deficītu.

Proti, lai uzņemtais enerģijas daudzums ir mazāks par patērēto, jo tikai šādos apstākļos ķermenis sāks «dedzināt» uzkrātās tauku rezerves.

Tāpat kā priekšgājēji, arī jaunais Huawei sporta pulkstenis atpazīst vairāk par 100 sporta veidiem, turklāt klāt nākuši populārie komandu sporta veidi futbols un basketbols. Abos gadījumos gan pulkstenis nemēra kādu specifisku niansi, piemēram, izmesto metienu vai izdarīto sitienu skaitu, bet gan kalkulē slodzi ķermenim un patērēto kaloriju daudzumu atbilstoši sporta veida specifikai.

Skriešanas un pārgājienu entuziastiem patiks uzlabotais pozicionēšanas sistēmas darbs, kas panākts ar viedu satelīta antenu izmantošanu.

Ražotājs apgalvo, ka GNSS signāla precizitāte lielajā, 46 milimetru modelī ir uzlabota par 30%, tādēļ pieveiktais maršruts ekrānā tiek zīmēts tuvāk reālajam. Joprojām pieejama arī atpakaļceļa funkcija, kas ir ļoti noderīga mežā vai svešā pilsētā. Ja vien sākumpunktā ir aktivizēts kāds GPS signālu aktivizējošs režīms, kaut vai pastaiga ārā, tad pulkstenis pagriezienu pēc pagrieziena parādīs ceļu atpakaļ uz vajadzīgo vietu.

Solis uz priekšu attīstībā

Šis pulkstenis neatbalsta e-SIM funkciju, taču caur to var veikt telefona zvanus un atbildēt uz ziņojumiem ar iepriekš sagatavotām atbildēm, ja vien Watch GT 4 un pievienotais viedtelefons atrodas Bluetooth signāla sniedzamības zonā. Tas ļauj vadīt arī mūzikas atskaņotāju, lai treniņa laikā nebūtu jāsniedzas pēc telefona.

Foto: Janis Vēvers

Huawei Watch GT 4 pilnīgi noteikti ir sekmīgs nākamais solis šajā sporta pulksteņu sērijas evolūcijā. Tas ir vizuāli interesantāks par priekšgājēju un arī piedāvā plašākas iespējas. Vienlaikus izdevies saglabāt ilgo baterijas darbības laiku. No uzlabojamām lietām varētu vēlēties straujāku digitālā veikala satura papildināšanu, jo šobrīd AppGallery pulkstenim pieejams neliels lietotņu skaits. Tomēr

arī bez trešo pušu lietotnēm Watch GT 4 ir pilnvērtīgs viedpulkstenis fiziski aktīviem skaistu aksesuāru cienītājiem.

Kā pieaugušajiem, tā pusaudžiem, jo tas piestāv visiem un nodrošina svarīgākos veselības un fizisko aktivitāšu parametru mērījumus. Turklāt par plašam pircēju lokam pieejamu cenu.

46 milimetru pulkstenis ar metāla sprādzi šobrīd tiek tirgots par 369 eiro, bet pie tā var tikt arī lētāk. Versiju ar zaļo kompozīta siksniņu var iegādāties par 269 eiro un ar melnu fluoroelastomēra siksniņu – par 249 eiro, kas šāda līmeņa viedajam sporta rokas pulkstenim jau ir tīri vilinoša cena. Mazākos, 41 milimetra modeļus iespējams nopirkt par 249 līdz 399 eiro, atkarībā no komplektācijas. Turklāt līdz 31. oktobrim visiem Watch GT 4 pircējiem tiek pasniegta dāvana - Huawei Freebuds SE2 bezvadu austiņas.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu