Lepēnas partija atmaksājusi lielu aizdevumu no Krievijas

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Francijas galēji labējās partijas "Nacionālās apvienības" (RN) līdere Marina Lepēna paziņojusi, ka partija ir pilnībā atmaksājusi no kāda Krievijas uzņēmuma saņemto aizdevumu. Tas viņai radījis cerības, ka pret viņu un viņas partiju tiks izbeigtas apsūdzības, ka tā ir pietuvināta Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

2014. gadā RN no Krievijas "First Czech Russian Bank" (FCRB) saņēma aizdevumu 9,4 miljonu eiro apmērā, lai finansētu 2015. gada pašvaldību un reģiona vēlēšanu kampaņu. Pēc FCRB bankrota parādsaistības pārņēma Krievijas uzņēmums "Aviazapchast".

RN preses relīzē otrdien paziņoja, ka "partija 60 mēnešus pirms termiņa ir atmaksājusi aizdevuma atlikumu 6 088 784 eiro apmērā, ieskaitot pamatsummu un procentus".

Lepēna uzsvērusi, ka ne-Eiropas bankas izmantošana savu kampaņu finansēšanai ir saistīta ar Francijas un Eiropas banku atteikumu viņai piešķirt finansējumu, "neskatoties uz viņas izcilajiem vēlēšanu un sabiedriskās domas aptauju rezultātiem".

Aizdevuma atmaksas termiņš iepriekš bija mainīts, pagarinot to no 2019. gada līdz 2028. gadam.

"Šī priekšlaicīgā atmaksa bija iespējama, pateicoties RN taupības politikai, pakalpojumu pārstrukturēšanai un līgumu sarunām, ko partija īsteno vairākus gadus", norādīts RN preses relīzē.

RN resursu pieejamība ir saistīta arī ar publiskajā finansējumā pieejamā finansējuma palielināšanos pēc partijas panākumiem 2022. gada parlamenta vēlēšanās, kad tā no septiņiem deputātiem palielināja savu pārstāvniecību parlamenta apakšpalātā līdz 89 deputātiem. Tomēr RN joprojām ir aptuveni 20 miljonu eiro lielas parādsaistības.

FCRB aizdevums iepriekš faktiski apstiprināja pieņēmumus un apsūdzības, ka RN un Lepēnai ir ciešas saiknes ar Krieviju.

Piemēram, pagājušā gada jūnijā publicētajā parlamenta komitejas ziņojumā tika apšaubīti aizdevēju motīvi, bet "partija atkārtoti pauda atbalstu Krievijas varasiestādēm".

Saskaņā ar parlamenta ziņojumu, RN deputāti savos balsojumos un paziņojumos "sistemātiski" ievēro prokrievisku nostāju.

Piemēram, bijusī deputāte un tagadējā Nacionālās asamblejas viceprezidente Elēna Laporte 2020. gadā slavēja Krievijā notikušo referendumu, kurā “demonstrēta īsta demokrātijas paraugstunda", kas ļāva diktatoram Vladimiram Putinam pagarināt savu būšanu pie varas vismaz vēl 16 gadus.

Lepēna visas apsūdzības par partijas prokrieviskumu dēvē kā "negodīgas un politizētas".

Atmaksājot šo aizdevumu, RN mēģina izbeigt pret sevi vērstās apsūdzības "putinofilijā", kas ir viens no galvenajiem oponentu uzbrukuma tematiem deviņus mēnešus pirms 2024. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu