Zādzība €185 miljonu vērtībā: kā krāpnieki apzaga Eiropas lielāko vara ražotāju

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: dpa/scanpix

Krāpnieki no Eiropas lielākā vara ražotāja “Aurubis” nozaguši 185 miljonu eiro vērtus vara krājumus. Tas izdarīts, iespējams, ar kompānijas darbinieku palīdzību, otrdien informēja uzņēmums.

Pēc ārkārtas inventarizācijas veikšanas 31. augustā Vācijas uzņēmums “Aurubis” konstatēja, ka ir samaksājis pārāk augstu cenu par metāllūžņu un citu izejvielu piegādēm. Piegāžu dokumentos uzrādīts daudz augstāks vara saturs, nekā tas bija patiesībā.

Pirmās iespējamu zādzību pazīmes konstatētas jau jūnijā, bet tās atklātas un apstiprinātas vien 31. augustā veiktajā auditā, CNN atklāja “Aurubis” pārstāvis. Zaudējumi piespieduši “Aurubis” samazināt savas peļņas prognozes esošajam finanšu gadam par aptuveni 170 miljoniem eiro.

Uzņēmums paziņoja, ka 15. jūnijā ir identificējis “noziedzīgās darbības". Hamburgā, kur atrodas “Aurubis” galvenā mītne, prokuratūra un policija izmeklē "esošo un bijušo “Aurubis” darbinieku", kā arī citu “Aurubis” rūpnīcā strādājošo uzņēmumu darbinieku iespējamo iesaisti krāpniecības veikšanā.

Hamburgas Kriminālistikas pārvalde joprojām veic izmeklēšanu, informēja uzņēmums.

Arī Hamburgas policija šī mēneša sākumā CNN paziņoja, ka ir sākusi izmeklēšanu, piebilstot, ka "pašlaik nav pierādījumu, ka jaunatklātie un iepriekšējie krāpniecības gadījumi “Aurubis” būtu savstarpēji saistīti.

“Aurubis” ražo aptuveni 1,1 miljonu tonnu vara katodu gadā. Šī produkcija tiek ražota rūpnīcās gan Eiropā, gan ASV. Uzņēmums veido aptuveni 30% no Eiropas vara ražošanas apjoma, kā arī līdz pat 5% no globālās ražošanas apjoma.

Varš plaši tiek izmantots celtniecībā, tostarp elektrības vados, kā arī citās komunikācijās. Tas ir arī būtisks metāls, ko plānots izmantot tā saucamā zaļā kursa īstenošanai, jo varš tiek plaši izmantots vēja turbīnās, saules paneļos un elektromobiļos.

Iespējams, ka krāpnieki dokumentos ir manipulējuši ar vara paraugiem, lai uzrādītu augstāku vara saturu nekā patiesībā. Pēc tam attiecīgi “Aurubis” vara izstrādājumi pārdoti par pārāk augstu cenu. Iespējams, ka šāds krāpšanas veids izmantots tāpēc, ka vara cenas pašlaik tirgū ir augstas.

Tāpat nav izslēgts, ka krāpnieki ir sadarbojušies ar “Aurubis” darbiniekiem, lai tie palīdzētu izpildīt krāpšanas shēmu.

Šī krāpšanas lieta ir vēl viens atgādinājums uzņēmumiem par to, cik svarīgi ir ieviest stingrus kontroles pasākumus un veikt regulāru inventarizāciju, lai novērstu iespējamu krāpniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu