Latvijas skolās sāks starptautisku bulinga novēršanas programmu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Šogad 60 Latvijas skolās pirmo reizi notiks starptautiska bulinga novēršanas programma "KiVa", kuru atklās ceturtdien, 21. septembrī Rīgas Teikas vidusskolā, informēja pasākuma rīkotāji.

Pasākumā iecerēts iepazīstināt ar programmas būtību, konceptu un norisi. Tāpat skolēni simboliski parakstīsies par apņemšanos pavadīt 365 dienas bez pāridarījumiem.

Pasākumā piedalīsies Rīgas Teikas vidusskolas direktore Guna Pudule, "KiVa" programmas koordinatore skolā, direktores vietniece Evija Augustāne, "KiVa" skolas trenere Lāsma Pīlāga un agrīna preventīva atbalsta pakalpojumu bērniem attīstības koordinatore Valsts kancelejā Sigita Sniķere.

2006.gadā Turku universitātē izstrādātā bulinga novēršanas programma ir pirmā sistēmiskā programma bulinga novēršanai skolās, kas ieviesta 20 valstīs. Kā rāda līdzšinējie ziņojumi par programmas darbību Somijā, Nīderlandē, Itālijā un citās valstīs, veiksmīga dažādu sektoru partnerība palīdz mazināt vardarbību.

Starptautisks skolēnu veselības paradumu pētījums, kas īstenots 45 valstīs, liecina, ka Latvija ieņem otro vietu bulinga izplatības rādītājos skolās.

Arī Rīgas Stradiņa universitātes veiktais monitoringa pētījums un šī gada pavasarī apkopotie pirmreizējie dati rāda, ka problēma skolās ir aktuāla - vismaz vienu reizi pāris mēnešu laikā bulingu pieredzējuši ap 40% skolēnu. Aktuāls kļūst arī kiberbulings jeb bulings digitālajā vidē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu