"Kultūra ir mūsu intelektuālās drošības jautājums." Logina par mērķiem, valodu un laikmetīgo mākslu (1)

Artūrs Bikovs
, TVNET Ziņas žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Kultūras ministre Agnese Logina piedalās 42. Ministru kabineta svinīgajā sēdē.
Kultūras ministre Agnese Logina piedalās 42. Ministru kabineta svinīgajā sēdē. Foto: Zane Bitere/LETA

“Es visu laiku saku, ka kultūra ir mūsu intelektuālās drošības jautājums. Tas ir mūsu valstiskuma jautājums.” Tā intervijā tiešsaistes žurnālam Klik teica jaunā kultūras ministre Agnese Logina (“Progresīvie”). Tāpat viņa pastāstīja par savām prioritātēm, nozares izaicinājumiem, tostarp algām, kultūras pieminekļu stāvokli, mākslas pieejamību visiem, latviešu valodas stiprināšanu un kā tas tiks panākts.

Sarunas gaitā politiķe vairākkārt piemin laikmetīgo mākslu. “Tā sadarbojas ar zinātniekiem ar dažādiem pētniekiem, meklē kopīgi risinājumus, aktualizē problēmu sabiedrībā. Tas viss jau Latvijā arī lielā mērā notiek,” skaidro viņa. Tiesa, lielākoties pateicoties nevalstiskajam sektoram. Tieši mākslas sistēmiska un institucionāla stiprināšana ir viens no Loginas galvenajiem mērķiem.

“Pagaidām valsts nav nākusi pretī. Latvijā joprojām nav Laikmetīgās mākslas muzeja. Tomēr muzejs nav tikai telpas. Tas arī ir saturs, un mums ir interese par laikmetīgās mākslas jautājumu,” atzīmē ministre.

Tikpat svarīgs uzdevums ir saglabāt politisko kursu uz algu palielināšanu. Politiķe atzīst, ka pēdējā laikā šajā ziņā veikts liels lēciens. Taču atlīdzība nozarē joprojām atpaliek. “Situācija ar algām ir smaga. To nevar noliegt. No ministrijas puses tā ir prioritāte, par kuru mēs tiešām cīnāmies,” norāda viņa.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu