Lukašenko aizliedz baltkrieviem iegādāties, izmantot un glabāt mājās dronus (4)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko parakstījis rīkojumu, kas civiliedzīvotājiem aizliedz bezpilota lidaparātu izmantošanu. Ņemot vērā rīkojumu, dronus drīkstēs izmantot tikai organizācijas un individuālie uzņēmēji profesionālas darbības veikšanai, taču arī viņiem ir jāievēro ar rīkojumu noteiktās prasības, vēsta “The Moscow Times”.

Organizācijām, kas vēlas ievest dronus Baltkrievijā, būs jāiegūst atbilstošas atļaujas no Transporta un sakaru ministrijas aviācijas departamenta. Šī atļauja kalpos par pamatu organizācijām piederošu dronu uzskaitei.

Turklāt rīkojums paredz izveidot automatizētu informācijas sistēmu civilajiem droniem, kas atrodas juridisko personu vai individuālo uzņēmēju īpašumā.

Rīkojums paredz, ka fiziskām personām ir aizliegts importēt, ekspluatēt un ražot dronus. Aizliegums privātpersonām uzglabāt un izmantot dronus stāsies spēkā sešus mēnešus pēc rīkojuma publicēšanas, tas ir, nākamā gada 21. martā. Līdz tam privātpersonas var pārdot savus bezpilota lidaparātus organizācijām vai individuālajiem uzņēmējiem, vai arī nodot tos glabāšanā pilnvarotajām organizācijām, ko pilnvarojusi Baltkrievijas valdība.

Iepriekš Baltkrievijas Aizsardzības ministrija bija atjauninājusi aizliegto zonu sarakstu dronu izmantošanai. Sarakstā tika iekļautas zonas, uz kurām attiecas lidojumu aizliegums, tostarp militārie objekti un zonas netālu no lidlaukiem un gaisa transporta nosēšanās laukumiem.

Baltkrievijas valdības aizliegums civiliedzīvotājiem izmantot dronus ir bezprecedenta solis. Šis lēmums varētu būt saistīts ar varasiestāžu bažām par valsts drošību, tostarp ņemot vērā militāro konfliktu Ukrainā.

Aizlieguma dēļ Baltkrievijas pilsoņi, kuri izmantoja dronus personiskiem mērķiem, vairs nedrīkstēs tos izmantot. Civilie droni tiek izmantoti fotogrāfiju un video uzņemšanai no gaisa, kā arī nelielu kravu piegādei vai palīdzībai ārkārtas situācijās.

Pagaidām gan nav skaidrs, kā tiks veikta kontrolēta aizlieguma ievērošana. Rīkojumā arī nav norādīts, kādas sankcijas tiks piemērotas jauno noteikumu pārkāpējiem.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu