“Man viss ir ļoti, ļoti”: Krievijas aktieris Konstantīns par pārcelšanos uz Latviju (1)

CopyLinkedIn Draugiem X

“Man ļoti ilgi nesanāca pateikt “ļoti”, tagad beidzot sanāk, tāpēc es visur mēģinu iestarpināt šo vārdu. Man viss ir ļoti, ļoti,” smaida Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris Konstantīns Ņikuļins.

Konstantīna dzimtā pilsēta ir Omska, bet pēdējos septiņus gadus viņš dzīvoja Maskavā. Latvijā viņš ieradās caur Uzbekistānu pēc tam, kad sākās Krievijas pilna apjoma iebrukums Ukrainā.

“Kad sākās karš, es no rīta pamodos, domāju, ka tūlīt iešu uz mēģinājumu, bet tur visu atcels un mēs kopā iesim uz protesta demonstrāciju. Es aizgāju, bet tur visi bija “par” [karu],” tādas ir aktiera pēdējās atmiņas par Maskavu.

Kādreiz viņš bieži gāja uz mītiņiem, bet tagad atzīst, ka rezultātu tam nav bijis, bet 2023.gadā šāda rīcība ir kļuvusi dzīvībai bīstama.

Atbalstu karam Krievijas sabiedrībā viņš skaidro ar sabiedrības “iekšējo nabadzību”: “Nedomāšana, sava viedokļa neesamība, darīšana tā, kā vajag. Teātri mani iemācīja būt par cilvēku, domāt.”

Konstantīns Ņikuļins
Konstantīns Ņikuļins Foto: Juris Lisovs / TVNET

Ņikuļins ir pateicīgs Čehova teātrim, kas viņu atbalstīja laikā, kad viņš kārtoja formalitātes, lai iegūtu “pastāvīgās uzturēšanās atļauju augsti kvalificētu speciālistiem”. Viņš norāda, ka cita veida atļaujas Latvija Krievijas pilsoņiem nemaz neizsniedzot.

Lēmums šajā lietā vēl nav pieņemts, jo process ir ievilcies līdz novembra beigām.

Konstantīns sācis mācīties latviešu valodu un savās zināšanās ir jau A2 līmenī. “Kursos negāju, zināšanu kategoriju neviens neprasīja, vienkārši sevis dēļ [mācos] – es dzīvoju kopā ar draugiem, kas ir latvieši.”

“Tas ir kaut kāds liktenis, mani senči no tēva puses ir latvieši. Viņi tika izsūtīti uz Sibīriju, bet es atgriezos... Šeit jūtos ļoti labi, kā mājās,” stāsta aktieris.

Viņa vecmāmiņu sauca Anna Ozola.

Konstantīns Ņikuļins
Konstantīns Ņikuļins Foto: Juris Lisovs / TVNET

Konstantīns Ņikuļins ir jaunākais projekta "Mēs esam šeit" varonis. "Mēs esam šeit" ir dokumentālo filmu sērija par cilvēkiem, kuri kara dēļ bijuši spiesti bēgt no Ukrainas vai represiju dēļ - no Krievijas un Baltkrievijas. Projekts realizēts sadarbībā ar Daugavpils izdevumu "Chayka.lv". "Chayka.lv" intervē tos, kuri par mājām tagad sauc Latgali, savukārt RUS TVNET - Rīgā un tās apkaimē dzīvojošos.

Projekta gaitā portāls RUS TVNET jau publicējis intervijas ar Anastasiju Vasilenko no Mariupoles, mākslinieci Ludmilu Nacvlišvili no Kijivas, kā arī trīs baltkrieviem - aktieri Ivanu Streļcovu, žurnālisti Nastu Zahareviču un pētnieci Marinu Kanapeļku.

Foto: ZVB_logo
*Šis raksts ir tapis ar Ziemeļvalstu Ministru padomes finansiālu atbalstu. Par tā saturu atbild projekta vadītāji, un tas ne vienmēr atspoguļo Ziemeļvalstu Ministru padomes oficiālo viedokli vai politiskās nostādnes.
Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu