Armēņu separātistu amatpersonas pagaidām paliek Kalnu Karabahā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Šuša, Kalnu Karabaha
Šuša, Kalnu Karabaha Foto: Jānis Vingris

Kalnu Karabahas armēņu separātistu amatpersonas pirmdien paziņojušas, ka paliek anklāvā, lai gādātu par kaujās ar Azerbaidžānas armiju kritušo un pagājušās nedēļas degvielas noliktavas sprādzienā bojāgājušo mirstīgo atlieku izvešanu.

Armēņu separātisti ziņo, ka diennakti ilgušajās kaujās, kuru laikā Azerbaidžāna atguva kontroli pār Kalnu Karabahu, krituši vairāk nekā 200 cilvēki, bet degvielas noliktavas sprādzienā gājušas bojā vismaz 170 cvilpersonas, kas stāvēja rindā, lai uzpildītu benzīnu automašīnās pirms bēgšanas uz Armēniju.

Pēc Azerbaidžānas sarīkotā zibenskara septembra otrajā pusē armēņu separātisti, kas 30 gadus bija kontrolējuši Kalnu Karabahas anklāvu, piekrita nolikt ieročus un likvidēt savu valdību.

Separātistu varasiestādes paziņojušas, ka pašpasludinātās republikas prezidents Samvels Šahramanjans kopā ar grupu citu amatpersonu paliks Kalnu Karabahas galvaspilsētā Stepanakertā, kamēr netiks pabeigta bojāgājušo un bez vēsts pazudušo "meklēšanas un glābšanas operācija".

"Valdība joprojām galveno vērību pievērš to pilsoņu jautājumam, kas vēlas pārcelties uz Armēnijas Republiku," teikts separātistu valdības paziņojumā.

Separātistu pārstāvis Artaks Beglarjans informējis, ka Kalnu Karabahā palikuši "daži simti" armēņu amatpersonu, glābšanas dienestu darbinieku, brīvprātīgo un "personu ar īpašām vajadzībām".

Vairums armēņu anklāvu jau pametuši. Tiek lēsts, ka 2021.gadā Kalnu Karabahā dzīvoja aptuveni 120 000 armēņu, un pirmdien Erevāna paziņoja, ka Armēnijā no Kalnu Karabahas ieradušies jau 100 514 cilvēki.

Armēnija apsūdzējusi Azerbaidžānu "etniskās tīrīšanas" īstenošanā nolūkā atbrīvot Kalnu Karabahu no armēņiem.

Baku šīs apsūdzības noraidījusi un aicinājusi armēņu iedzīvotājus palikt Kalnu Karabahā un "reintegrēties" Azerbaidžānā, apgalvojot, ka viņiem tikšot garantētas visas tiesības un drošība.

Aģentūras AFP žurnālisti pirmdien novērojuši autokolonnu, kurai atļauts Stepanakertā nogādāt ūdeni un sakaru līnijas apkalpojošos strādniekus.

Kolonnu eskortēja Azerbaidžānas armija.

Žurnālisti redzējuši arī autobusu, ar kuru pilsētā ieradušās amatpersonas, lai atvērtu "reintegrācijas" biroju, kurā varēšot reģistrēties tie armēņi, kuri vēlas palikt Kalnu Karabahā.

Tikmēr Azerbaidžānas varasiestādes aizturējušas vairākas separātistu valdības augstākās amatpersonas un bruņoto vienību komandierus.

Azerbaidžānas ģenerālprokurors Kamrans Alijevs paziņojis, ka krimināllietas par "kara noziegumiem" ierosinātas pret 300 separātistu amatpersonām.

"Es aicinu šīs personas padoties brīvprātīgi," svētdien sarunā ar žurnālistiem izteicies ģenerālprokurors.

Tikmēr Armēnija pirmdien paziņojusi, ka Azerbaidžānas armija abu valstu pierobežā atklājusi uguni uz automašīnu, kas piegādājusi pārtiku armēņu postenim Kutas apkārtnē valsts austrumos. Azerbaidžānas puse šos apgalvojumus noliegusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu