Meklējot Kleopatras noslēpumainās kapenes

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pēc gadsimtiem ilgas meklēšanas joprojām nav atrastas Kleopatras kapenes, tomēr šķiet, ka nesenie atklājumi mūs varētu aizvest tuvāk Ēģiptes pēdējās karalienes atdusas vietai. “Kleopatras noslēpumainās kapenes” ir raidījums četrās daļās, kas kanālā Viasat History būs skatāms no 3. oktobra pulksten 22. Tajā ar 3D modeļiem, notikumu rekonstrukcijām, seno vietu apmeklēšanām un jaunu pierādījumu iegūšanu meklēsim karalienes kapu. Šajā rakstā iepazīsimies ar šīs aizraujošās izmeklēšanas faktiem.

Foto: Publicitātes foto

Kleopatras atdusas vietu ieskauj noslēpumi, bet gluži tā pat nav skaidri viņas nāves apstākļi. Ēģiptes karaliene savu dzīvi kopā ar vīru Marku Antoniju pārtrauca 30. gadā pirms mūsu ēras – pēc tam, kad Romas imperators Oktaviāns graujoši sakāva Ēģiptes armiju, un pārim radās aizdomas, ka imperators pret viņiem nebūs žēlīgs. Leģenda vēsta, ka Antonijs ar zobenu caurdūra savu sirdi, bet senie raksti liecina, ka karaliene ļāva indīgai čūskai sakost savu roku. Tomēr – saskaņā ar seno hroniķi Plūtarhu – neviens nezina, kas notika patiesībā. Viņš uzskata, ka karaliene vienā no savām ķemmēm paslēpusi nāvējošu indi, kamēr citi stāsta, ka viņa nonāvējusi sevi ar indīgu balzamu. Nu daudziem ir aizdomas, ka karaliene nogalināja sevi ar adatu, kas iemērkta indē.

Foto: Publicitātes foto

Neatbildēts paliek jautājums, kur atdusas Ēģiptes pēdējā karaliene. Atzītā pētniece Ketlīna Martinesa ir pārliecināta, ka Kleopatra ir apbedīta senajā Ēģiptes pilsētā Taposiris Magna 50 kilometrus uz rietumiem no Aleksandijas, un kapenes meklējamas vairākus kilometrus garās tuneļu sistēmās zem tempļa valdniecei Isīdai. Viņa bija viena no populārākajām Ēģiptes panteona dievietēm, kas reprezentēja sievišķo spēku, mātišķumu un dinastijas leģitimitāti. Kleopatra bieži identificējās ar viņu, tāpēc iespējams, ka karaliene tika guldīta tieši zem Isīdas tempļa. Viņas krāšņās dzīves dēļ Martinesa meklē ievērojama izmēra kapu, un pētījumu laikā atklātas 21 kapenes, no kurām dažās atradās arī mūmijas, kuru mēles bija aizstātas ar zelta foliju – lai tām būtu iespēja runāt pēcnāves dzīvē. Pētniece uzskata, ka kādreiz bagātie ļaudis šeit apglabāti pirms 2000 gadiem, lai būtu tuvāk Kleopatrai. Vēl viens pavediens, kas Kleopatru saista ar Taposiris Magna, ir leģendārās Aleksandrijas bākas miniatūrā kopija, kas šeit atrodama. Kleopatrai šī ēka, kas bija viens no senās pasaules brīnumiem, ļoti patikusi – tā reiz stāvējusi viņas karaliskās rezidences priekšā.

15 gadus ilgušo pētījumu laikā Ketlīna Martinesa nav atradusi Kleopatras kapenes, bet viņa negrasās padoties, spītējot faktam, ka liela daļa no tuneļu sistēmas atrodas zem ūdens. Viņa tic, ka šī ir vieta, kur kapenēm būtu jāatrodas. Bet vai viņa ir uz pareizā ceļa?

Foto: Publicitātes foto

Mums ir tikai daži pavedieni par Kleopatras pēdējo atdusas vietu. Karaliene bija pēdējā karaliene Ptolemaja dinastijā, kas valdīja Ēģiptē gandrīz 300 gadus, un šī dinastija neatstāja nekādas pēdas. Nav atrasts neviens faraona kaps, tādēļ var tikai pieņemt, kāda varētu būt izskatījusies Kleopatras mūmija, ja viņai vispār tāda tika radīta. Daži domā, ka viņa ir bijusi pēdējā karaliene, kas apbedīta pēc senajām paražām, tomēr arī šim viedoklim nav pierādījumu. Jāatzīmē, ka visā Ēģiptē atrodams tikai viens karalienes atveidojums – uz senās orākulu kapelas sienas, kas atrodas 800 kilometrus no Aleksandrijas, mūsdienu Kiftā.

Daži tic, ka Kleopatra apglabāta Aleksandrijā, bet liela daļa šīs pilsētas cieta dabas katastrofās. Neskaitāmas zemestrīces un cunami iznīcinājuši Aleksandriju, un zinātnieki tic, ka lielākā daļa no šīs senās pilsētas nu atrodama 8 metrus zem jūras līmeņa. Ja Kleopatra tiešām tikusi šeit apglabāta, viņas pīšļus postījušas dabas katastrofas un nu tie gulētu zem vairākiem metriem kultūrslāņa. Vai mums izdosies atrast pavedienus par viņu?

Vai Kleopatras kapenes būtu zem ūdens vai tuksnesī, to atrašana būtu būtisks solis, lai uzzinātu pēdējos noslēpumus par viņas neparasto dzīvi. Nav šaubu, ka karalienes kapeņu uziešana vēsturē ieietu kā viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem atradumiem.

Seko mums arī Facebook

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu