"Altum" izskatīs iespēju samazināt komisijas maksu valsts garantijām mājokļa iegādei jaunajiem speciālistiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Altum" logo.
"Altum" logo. Foto: Evija Trifanova/LETA

AS "Attīstības finanšu institūcija "Altum"" ("Altum") tuvākajā laikā plāno izskatīt iespēju samazināt komisijas maksu valsts garantijām mājokļa iegādei vai būvniecībai jaunajiem speciālistiem, informē Ekonomikas ministrijā (EM).

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) ceturtdien, 5.oktobrī, tikās ar "Altum" valdes priekšsēdētāju Reini Bērziņu, lai iepazīstinātu ar sava darba prioritātēm, kā arī pārrunātu "Altum" aktuālos jautājumus un EM izstrādāto uzņēmējdarbības un energoefektivitātes veicināšanas atbalsta programmu ieviešanas gaitu.

Valainis uzsver, ka valdība šobrīd aktīvi meklē risinājumus, kā palīdzēt hipotekāro kredītu ņēmējiem, ņemot vērā arvien pieaugošās kredīta procentu likmes. Vienlaikus ar "Altum" īstenotās atbalsta programmas palīdzību pie jauniem mājokļiem tikuši vairāki tūkstoši Latvijas jauno speciālistu, kuri nav izvēlējušies veidot darba karjeru ārpus Latvijas.

"Nevaram zaudēt šos cilvēkus, tāpēc meklēsim risinājumu, kā uz laiku samazināt maksu par "Altum" garantijām un līdz ar to arī šo kredītņēmēju ikmēnešu maksājumus, lai pārvarētu situāciju, kurā kredītņēmējiem pieaugušas procentu izmaksas EURIBOR pieauguma dēļ," min ekonomikas ministrs.

Valsts garantija bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai līdz 20% apmērā no aizdevuma pamatsummas un ne vairāk kā 50 000 eiro apmērā pieejama jaunajiem speciālistiem - personām, kuras ieguvušas vidējo profesionālo vai augstāko izglītību, un nepārsniedz 35 gadu vecumu, - kuriem ir pastāvīgi ienākumi, bet nav pietiekamu uzkrājumu pirmās iemaksas veikšanai.

Šobrīd jaunie speciālisti, lai saņemtu valsts garantiju bankas aizdevumam mājokļa iegādei vai būvniecībai, veic vienreizēju maksu par garantijas izsniegšanu 4,8% apmērā no piešķirtās garantijas summas, kā arī ikgadējo maksu 4,8% apmērā no atlikušās garantijas summas.

"Altum" ir valsts kapitālsabiedrība, kas ar valsts atbalsta finanšu instrumentu palīdzību sniedz atbalstu noteiktām mērķa grupām finanšu instrumentu veidā (aizdevumi, garantijas, ieguldījumi riska kapitāla fondos u.c.), konkrētu programmu ietvaros, papildinot to arī ar nefinanšu atbalstu (konsultācijas, mentorings), kā arī realizējot citas valsts deleģētas funkcijas.

"Altum" 40% akciju turētājs ir Finanšu ministrija, 30% akciju turētājs - Ekonomikas ministrija un 30% akciju turētājs - Zemkopības ministrija. "Altum" obligācijas ir iekļautas biržas "Nasdaq Riga" parāda vērtspapīru sarakstā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu