Latvijas Radio sazinājies ar Ukrainā kritušā latviešu karavīra cīņubiedriem

CopyLinkedIn Draugiem X
Ēka Ukrainā pēc Krievijas drona uzbrukuma. Ilustratīvs attēls
Ēka Ukrainā pēc Krievijas drona uzbrukuma. Ilustratīvs attēls Foto: IGOR TKACHENKO/EPA

Latvijas vēstniecība Ukrainā apstiprinājusi, ka pirmais brīvprātīgais Latvijas karavīrs, kurš gājis bojā Ukrainā, nogalināts ienaidnieka drona uzbrukumā. Kritušā karavīra tuvinieki lūguši nepubliskot viņa vārdu, vēsta portāls LSM.lv.

Latvijas vēstniecība Ukrainā no Ukrainas Aizsardzības ministrijas saņēma informāciju, ka karadarbības zonā 1. oktobrī Limanā, Kramatorskas rajonā drona uzbrukumā gājis bojā Latvijas pilsonis.

Latvijas vēstniecība ir sazinājusies ar tuviniekiem un norāda, ka kritušā karavīra identitātes atklāšana vai neatklāšana ir tuvinieku ziņā. Tiek risināts jautājums par kritušā karavīra nogādāšanu dzimtenē.

Sarunā ar Latvijas Radio kritušā karavīra cīņubiedrs pastāstīja, ka Krievijas droni uzbrukuši netālu no frontes līnijas Limanas apkaimē Doneckas apgabalā.

"Atbrauca mājās apmēram divos pa nakti. 15 minūtes pāri diviem divi droni - viens pie mājas, otrs - mājā trāpīja."

Uzbrukumā gāja bojā četri brīvprātīgo vienības karavīri. Viens, kurš nakšņoja blakus mājā, guva ievainojumus.

Starp bojāgājušajiem bija gan Latvijas karavīrs, gan arī igauņu brīvprātīgais karavīrs Tanels Kriguls.

"Ukrainā viņš bija no vasaras vidus ar pirmo bataljonu. Viņš pievienojās mūsu komandai, jo mums te tāda latviešu, lietuviešu un igauņu komanda bija - Baltijas čaļi savācās kopā," stāsta cīņubiedrs. 

Kritušajam karavīram bijusi iepriekšēja militārā pieredze Latvijā, savukārt Ukrainā viņš bija novērtēts ar kara apbalvojumu.

Latvijas Radio sazinājās ar vairākiem cīņubiedriem, kas pazina kritušo karavīru. Publiski runāt neviens neviens nevēlējās, taču kritušo viņa cīņubiedri raksturoja kā klusu, nosvērtu cilvēku, kurš nemīlēja publicitāti, bet cienīja melno humoru.

"Atceros tad, kad es atgriezos pēc sava ievainojuma, viņš redzēja mani, ka es ar kruķi apkārt grozos.. Viņš pat pārmeta visu laiku, kas ir tāds - kas ir, garā sarāvies esi? Nobijies esi, ko? Kas i, kā invalīds esi? Davai, aptin kalošu ap spieķi un ejam kaujā!" Latvijas Radio pastāstīja viens no cīņubiedriem. 

Ar "kalošu" tiek domāts Kalašņikova automātu.

"Un tā arī viņš izdarīja - aptina "kalošu" ap spieķi un turpinājām karot. Nekad nebija padevies. Ļoti tāds gan draudzīgs, tāds stingrāka rakstura un nekad viņam nav paticis padoties, lai vai cik tu ļoti traumēts būtu. Viņš bija tāda motivācija, kas savāca čaļus kopā un teica - nē, davai, mēs visi tagad turpinam un mēs ejam."

"Gan jau mēs ar viņu vēl kaut kur tiksimies. Kā viņš teica: Līdz Valhallai [kaujās kritušo varoņu valstība skandināvu mitoloģijā] un vēl tālāk!"

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu