Spēcīgā vēja dēļ visā Latvijā vietām traucēta elektroapgāde; 11 000 mājsaimniecību palikušas bez elektrības (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/AFI

Spēcīgā vēja dēļ visā Latvijā vietām traucēta elektroapgāde, liecina AS "Sadales tīkla" atslēgumu karte.

Neplānoti atslēgumi fiksēti gan Rīgas apkārtnē, gan citviet Latvijā.

Elektroapgāde šodien līdz plkst.14 traucēta apmēram 11 000 elektroenerģijas sadales tīkla operatora AS "Sadales tīkls" klientiem visā Latvijas teritorijā, informēja "Sadales tīkla" pārstāvis Marks Skujiņš.

Vējš, kas atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācijai visā Latvijā brāzmās sasniedz ātrumu 18 līdz 23 metrus sekundē, bet dažviet, jo īpaši piekrastes teritorijās, pat pārsniedz 30 metrus sekundē, izraisa bojājumus elektrotīklā.

Bojājumi reģistrēti arī AS "Augstsprieguma tīkls" infrastruktūrā. Plašākie traucējumi pašlaik fiksēti Vidzemē un Zemgalē. AS "Sadales tīkls" operatīvā darba brigādes strādā pie bojājumu novēršanas, lai atjaunotu elektroapgādi.

"Sadales tīkls" strādā pastiprinātā režīmā. Novērst bojājumus ir gatavas vairāk nekā 140 operatīvā darba brigādes jeb vairāk nekā 500 elektromontieru. Kopējais pieejamais resurss ir vairāk nekā 1000 darbinieku, un, ja būs nepieciešams, "Sadales tīkls" darbam pie bojājumu novēršanas piesaistīs papildu brigādes.

Vētru laikā visvairāk apdraudētas ir neizolētas gaisvadu elektrolīnijas, kas pašlaik veido aptuveni 40% no visa "Sadales tīkla" elektrotīkla. Lai savlaicīgi mazinātu šādus dabas stihiju radītus elektroapgādes traucējumus, uzņēmums ik gadu no potenciāli bīstamiem kokiem un krūmiem attīra gaisvadu elektrolīniju trases. Tomēr vētras stipruma vējš līnijās var iegāzt arī ārpus elektrolīniju trasēm augošus lielos kokus.

Uzņēmums seko līdzi meteorologu prognozēm, vēja pārvietošanās ceļam un monitorē situāciju vidējā sprieguma elektrotīklā. Konstatējot bojājumus, elektroapgāde iespēju robežās tiek atjaunota pa citām elektrolīnijām jau pirms bojājumu novēršanas.

Stiprais vējš var radīt bīstamas situācijas, kas var apdraudēt cilvēku dzīvību, tādēļ uzņēmums aicina būt uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā. Redzot bīstamu situāciju, piemēram, trūkušus elektrības vadus vai vados iekritušu koku, notikuma vietai tuvoties nedrīkst, bet nekavējoties jāinformē "Sadales tīkls", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, zvanot 112.

Situācijai elektrotīklā iedzīvotāji aicināti sekot līdzi "sadalestikls.lv" pieejamā digitālajā atslēgumu kartē, kur apkopota informācija par jau reģistrētajiem elektrotīkla bojājumiem. Ja bojājums konkrētā adresē jau ir reģistrēts, tas nozīmē, ka speciālisti pie tā novēršanas jau strādā un tas atkārtoti nav jāpiesaka. Lai pieteiktu vēl nereģistrētu bojājumu, jādodas uz digitālo bojājumu rīku. Tā tiks atslogots bojājumu pieteikšanas tālrunis, dodot iespēju to operatīvi sazvanīt bīstamās situācijās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu