Analītiķi: Zelts un ASV dolārs būs galvenie ieguvēji no kara Izraēlā (2)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Kara sākums Izraēlā un pieaugošā ģeopolitiskā neskaidrība var palielināt pieprasījumu pēc zelta un ASV dolāru aktīviem, uzskata finanšu tirgus analītiķi.

Sestdien palestīniešu kaujinieki no kustības HAMAS veica negaidītu uzbrukumu Izraēlai, kā rezultātā dzīvību zaudēja simtiem cilvēku. Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu izsludināja valstī karastāvokli. Rietumvalstis šo HAMAS uzbrukumu nosodīja un izteica nepārprotamu atbalstu Izraēlai.

Pēc analītiķu teiktā, pieaugošā ģeopolitiskā neskaidrība un spriedze var atstāt nozīmīgu ietekmi uz finanšu tirgiem un piespiest investorus meklēt “drošu patvērumu” tā saucamajos drošajos aktīvos – zeltā un dolārā. Pieprasījums pēc ASV valsts obligācijām arī var pieaugt.

“Tas ir labs piemērs, kāpēc cilvēkiem ir svarīgi glabāt zeltu savos investīciju portfeļos. Tas ir ideāls līdzeklis, lai pasargātu sevi no starptautiskajiem satricinājumiem,” aģentūrai “Reuters” paziņoja “Spartan Capital” galvenais tirgus ekonomists Pīters Kardiljo prognozējot, ka arī dolārs būs ieguvējs.

“Jebkurā brīdī, kad notiek starptautiski satricinājumi, dolārs nostiprinās,” teica Kardiljo.

Pēdējo nedēļu laikā tirgus reaģēja uz to, ka ASV procentu likmes turpinās savu pieaugumu. Obligāciju ienesīgums palielinājās, bet ASV dolārs nostiprinājās. Akciju tirgi tieši otrādi – pieredzēja strauju kritumu, lai gan to stāvoklis pagājušajā nedēļā stablilizējās.

“Vai notiekošais Izraēlā kļūst par nozīmīgu notikumu tirgos, būs atkarīgs no tā, cik ilgs būs karš un vai konfliktā netiks iesaistītas citas valstis,” sacīja “Annex Wealth Management” galvenais ekonomists Braians Jakobsens.

Viņš gan pauda šaubas, vai karš uzreiz spēs radīt nopietnu ietekmi uz naftas cenām. Lai gan HAMAS atbalstītāja Irāna pēdējā laikā ir palielinājusi naftas ieguvi, tā joprojām ir pārāk mazs spēlētājs globālā tirgū, lai potenciāls naftas ieguves samazinājums spētu ietekmēt naftas cenas globāli. Galvenais jautājums ir – kā reaģēs Saūda Arābija uz notiekošo Izraēlā?

“Cumberland Advisors” investīciju direktors Deivids Kotoks norāda, ka situācija pasaulē ir ļoti saspringta, un tāpat saspringta ir arī iekšpolitiskā situācija ASV, kur tuvojas ASV prezidenta vēlēšanas.

“Mani ļoti uztrauc sprādzienbīstamas situācijas, kurās ASV ir izlēmīgi jārīkojas. Tāpat arī aizsardzības iespējas, kuras varētu būt arī paralizētas,” teica Kotoks.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu