Darbaspēka krīze Krievijā? Arvien vairāk uzņēmumu pieņem darbā pusaudžus (5)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Krievijā 2023. gada vasarā vakanču skaits kandidātiem vecumā no 14 līdz 17 gadiem pieauga par 454%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tas ir saistīts ar pieaugošo darbaspēka trūkumu valstī, ko izraisījis karš un mobilizācija.

Saskaņā ar darbavietu meklēšanas servisa “HeadHunter” datiem, 2022. gada vasarā nepilngadīgajiem pretendentiem bija pieejami tikai 1,8 tūkstoši vakanču, bet 2023. gada vasarā - jau 10 tūkstoši. Pētījumā, ko veica uzņēmums “Maximum Education” un darbavietu meklēšanas serviss "Rabota.ru", secināts, ka vasarā darbu atrada aptuveni 29% Krievijas skolēnu.

No šī gada sākuma ir nodarbināti vairāk nekā 370 tūkstoši pusaudžu, kas ir 6% no kopējā nepilngadīgo skaita valstī.

Galvenokārt darba devēji meklē pusaudžus, lai viņi strādātu pakalpojumu jomā, piemēram, kurjerus pasta pakalpojumu nodrošināšanai, mazumtirdzniecībā un sabiedriskajā ēdināšanā.

Neskatoties uz vakanču skaita pieaugumu, ne visi darba devēji ir gatavi ņemt darbā pusaudžus. Tas ir saistīts ar dažādām juridiskām grūtībām. Tā, saskaņā ar darba aizsardzības servisa "Aktion" aptauju, 75,5% no 441 uzņēmuma pusaudžus nenodarbina, un 44% uzņēmumi norādījuši, ka “diez vai” pieņems darbā savā uzņēmumā pusaudžus pat tad, ja likumdošanā noteiktās normas tiks atvieglotas.

Krievijas rūpniecība kara un mobilizācijas apstākļos piedzīvo lielāko darbaspēka trūkumu kopš 1996. gada.

2023. gada jūlijā par darbaspēka trūkumu sūdzējās 42% rūpniecības uzņēmumu, liecina Gaidara Ekonomikas politikas institūta aptauja. Saskaņā ar Centrālās bankas aptauju, visātrāko darbaspēka trūkumu novēroja mašīnbūves, rūpniecības, ūdenssaimniecības, izejvielu ieguves, kā arī transporta un uzglabāšanas uzņēmumi.

2023. gada augustā Federālais soda izpildes dienests atzina, ka uzņēmumi masveidā izmanto notiesātos darbaspēka trūkuma dēļ. Saskaņā ar iestādes datiem, vairāk nekā 26 tūkstoši notiesāto tiek piesaistīti darbam 1700 komerciālajās organizācijās.

"Notiesāto darbaspēka izmantošana ir ļoti pieprasīta darba devēju vidū - 2022. gada beigās šādu notiesāto nodarbinātība sasniedza 99%," paziņoja Federālajā soda izpildes dienesta preses nodaļa.

Pusaudžu vakanču skaita pieaugums ir nopietns signāls par nopietnu darbaspēka krīzi Krievijā. Tas var izraisīt darbaspēka produktivitātes samazināšanos, darbaspēka izmaksu pieaugumu un darba apstākļu pasliktināšanos.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu