Komercbanku uzraudzībai jābūt saprātīgai, lai nepalēninātu ekonomikas attīstību, norāda prezidents

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs
Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs Foto: Paula Čurkste/LETA

Komercbanku uzraudzības mehānismam ir jābūt saprātīgam, lai nepalēninātu ekonomikas attīstību un saglabātu Latvijas konkurētspēju globālajā finanšu tirgū, šodien tikšanās laikā ar Finanšu izlūkošanas dienesta vadību sacīja Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Kā informēja Valsts prezidenta padomnieks Mārtiņš Drēģeris, Rinkēvičs Rīgas pilī tikās ar Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieku Tomu Plataci un viņa vietnieku Pauli Iļjenkovu, lai pārrunātu Latvijas finanšu sistēmas drošības jautājumus.

Amatpersonas apsprieda aktuālos jautājumus saistībā ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanu un Eiropas Padomes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas ekspertu komitejas jeb "Moneyval" sestās kārtas ziņojuma sagatavošanu.

Valsts prezidents apsveica Plataci ar stāšanos FID priekšnieka amatā un pozitīvi novērtēja līdzšinējo aktīvo FID sadarbību ar privāto sektoru un ārvalstu partneriem. Pozitīvi vērtējams arī FID ieguldījums sabiedrības izglītošanā par finanšu noziegumu riskiem un rīcību, lai no tiem izvairītos, pauda Rinkēvičs.

Tikšanās laikā puses pārrunāja Latvijas komercbanku riska politiku un tās ietekmi uz finanšu pakalpojumu pieejamību. "FID ir nozīmīga loma, lai nodrošinātu Latvijas finanšu sistēmas drošību, kas ir daļa no valsts kopējās drošības. Turklāt FID ir viena no institūcijām, kas nodrošina, lai efektīvi tiktu ieviestas Latvijai saistošās starptautiskās un nacionālās sankcijas, tajā skaitā Eiropas Savienības sankcijas pret Krieviju un Baltkrieviju," akcentēja Valsts prezidents.

Latvija sevi pozicionē kā valsti, kas ir mācījusies un attīrījusi savu finanšu sektoru, reizē komercbanku uzraudzības mehānismam ir jābūt saprātīgam, lai nepalēninātu ekonomikas attīstību un saglabātu Latvijas konkurētspēju globālajā finanšu tirgū, secināms no Rinkēviča paustā.

Kā ziņots, Saeima septembra beigās Plataci iecēla FID priekšnieka amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu