Problēmas mobilo sakaru tīklā nedēļas nogalē bija saistītas ar traucējumiem elektroapgādē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Traucējumi mobilo sakaru tīklā, kas tika novēroti nedēļas nogalē atsevišķās vietās Latvijā, bija saistīti ar traucējumiem elektroapgādē, pauda mobilo sakaru operatoru pārstāvji.

Tostarp "Tele2" sabiedrisko attiecību vadītājs Latvijā Oskars Fīrmanis norādīja, ka "Tele2" tīklā traucējumi bija novērojami kopumā aptuveni 2% bāzes staciju.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka pirms 10 gadiem vētra ietekmētu 20-30% bāzes staciju darbību.

Tāpat Fīrmanis minēja, ka lielākie elektroenerģijas padeves traucējumi bija novērojami Vidzemes piekrastē, tostarp Saulkrastu apkārtnē. Tādējādi saistībā ar spēcīgo vēju daudzviet Latvijā bija bojājumi elektrolīnijās, kas nodrošina ar elektroenerģiju arī mobilo sakaru bāzes stacijas.

Fīrmanis norāda, ka tiklīdz "Sadales tīkla" speciālisti konkrētajā apkārtnē atjaunoja elektrības padevi, arī mobilo sakaru bāzes stacijas sāka strādāt bez traucējumiem, jo nepārtrauktās barošanas akumulatori bāzes stacijas darbību var nodrošināt ierobežotu laiku. Ilgākais laiks, kas bija nepieciešams, lai atjaunoto elektrības padevi bāzes stacijai, bija aptuveni diennakts.

Viņš skaidroja, ka "Tele2" bāzes stacijas ir aprīkotas ar nepārtrauktās barošanas akumulatoriem, kā arī daudzās Latvijas pilsētās ir izvietoti pastāvīgie ģeneratori, kas ļauj zināmu laiku nodrošināt mobilo sakaru bāzes staciju darbību, ja ir bojājumi elektrotīklos. Tāpat arī "Tele2" ir līgumi ar atsevišķiem uzņēmumiem par ģeneratoru nodrošināšanu krīzes situācijās.

Fīrmanis sacīja, ka "Tele2" turpina arī bāzes stacijas aprīkot ar saules baterijām, un arī datu centriem ir akumulatori un ģeneratori, lai nodrošinātu to darbību elektrības traucējumu gadījumā.

Savukārt "Bite Latvija" korporatīvo un sabiedrisko attiecību vadītāja Una Ahuna-Ozola norādīja, ka laika apstākļu izraisīto elektroenerģijas pārrāvumu dēļ traucējumi bāzes staciju darbībā tika konstatēti Limbažos, Valmierā, Liepājā, Tukumā un Saulkrastos, līdz ar to daļa klientu minētajās pilsētās varēja saskarties ar sakaru traucējumiem.

Laika ziņā ilgākais pārrāvums, pēc viņas teiktā, bija Saulkrastos, jo vienas no "Bite Latvija" piecām Saulkrastu bāzes stacijām darbība elektrības pārrāvumu dēļ tika ietekmēta vairāku stundu garumā.

Vienlaikus Ahuna-Ozola norāda, ka "Bite Latvija" bāzes stacijas ir nodrošinātas ar papildu elektrības ģeneratoriem, kas automātiski ieslēdzas, gadījumā, ja tiek pārtraukta elektrības padeve.

Savukārt "Latvijas mobilais telefons" (LMT) pārstāvis Valdis Jalinskis minēja, ka vētras radīto elektroenerģijas piegādes traucējumu dēļ svētdien, 8.oktobrī, atsevišķās vietās uz laiku varēja pasliktināties mobilo sakaru pārklājums.

Lai gan LMT bāzes stacijas ir nodrošinātas ar akumulatoriem un stratēģiskos punktos var tikt izmantoti arī uzņēmuma rīcībā esošie pārvietojamie dīzeļgeneratori, ilgstošs elektrības pārrāvums radīja pārtraukumu mazāk nekā 10 bāzes staciju darbībā no esošajām 1590 stacijām.

Kopumā LMT tīkls darbojās stabili un šajās atsevišķās vietās, tostarp Saulkrastos, pamatsakarus nodrošināja blakus esošās bāzes stacijas, piebilda Jalinskis.

Jau vēstīts, ka Saulkrastos svētdien, 8.oktobra, vētras laikā bija traucēti mobilie sakari.

Tostarp arī viens no "Apvienotā saraksta" (AS) līderiem, Saeimas deputāts Edvards Smiltēns (AS) tviterī rakstīja, ka vētras dēļ novēroti būtiski traucējumi mobilajos sakaros. "Šo vēja brāzmu radītās neparvaramās problēmas kritiskās infrastruktūras apsaimniekotājiem liek uzdot pamatotu jautājumu - vai mēs esam gatavi patiesām krīzēm un plaša mēroga valsts drošības apdraudējuma situācijai," viņš minēja.

Tāpat ziņots, ka "Tele2" apgrozījums 2022.gadā bija 165,803 miljoni eiro, kas ir par 8,9% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt uzņēmuma peļņa pieauga par 3,9% - līdz 33,106 miljoniem eiro. Kompānija reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige".

"Bite Latvija" pagājušajā gadā strādāja ar 149,824 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 11,3% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa palielinājās par 1,1% un bija 22,252 miljoni eiro. Kompānija "Bite Latvija" reģistrēta 2005.gadā, un tās pamatkapitāls ir 99 085 286 eiro. "Bite Latvija" vienīgā īpašniece ir Lietuvas "Bite Lietuva", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.

Savukārt LMT apgrozījums 2022.gadā bija 165,368 miljoni eiro, kas ir par 3,5% vairāk nekā gadu iepriekš, bet kompānijas peļņa samazinājās par 6,8% un bija 28,9 miljoni eiro. LMT kapitālā 49% pieder Zviedrijas "Telia Company" un tās meitaskompānijai "Sonera Holding", pa 23% akciju pieder SIA "Tet" un Latvijas Valsts radio un televīzijas centram, bet 5% - SIA "Publisko aktīvu pārvaldītājs "Possessor"".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu