Fico atgriezīsies Slovākijas premjera amatā

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Slovākijas kreisi populistiskā partija "Smer" trešdien parakstījusi koalīcijas līgumu ar partiju "Hlas" ("Balss") un nacionālistisko Slovāku Nacionālo partija (SNS), kas, domājams, ļaus bijušajam premjerministram Robertam Ficom atgriesties valdības vadītāja amatā.

"Smer" 30.septembrī notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās izcīnīja 22,9% balsu un attiecīgi 42 vietas parlamentā. Trešajā vietā ar 27 deputātu vietām ierindojās "Hlas", kas savulaik atšķēlās no "Smer", bet prokrieviskā SNS izcīnīja desmit mandātus.

"Smer" līderim Robertam Fico bija jāatrod koalīcijas partneri, lai spētu izveidot vairākuma valdību, un sadarbība ar ekspremjeru Peteri Pellegrini bija izšķirošs faktors. Pellegrini ir "Hlas" līderis. Viņš aizgāja no "Smer" pēc partijas sakāves iepriekšējās vēlēšanās 2020.gadā.

Pagaidām nav zināms, kad Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova pieņems jaunās valdības locekļu zvērestus. Fico pauda cerību, ka varēs pārstāvēt Slovākiju nākamajā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderu samitā oktobra beigās.

Koalīcijas vienošanās paredz, ka "Smer" tiks premjerministra amats un sešu ministru posteņi, "Hlas" tiks parlamenta spīkera amats un septiņu ministru posteņi, bet SNS iegūs trīs ministru amatus.

Eiropas Parlamenta vicespīkera Mihala Šimečkas sociālliberālajai partijai "Progresīvā Slovākija", kas vēlēšanās ierindojās otrajā vietā, visticamāk, nāksies palikt opozīcijā. Partijai ir 32 vietas parlamentā.

Fico priekšvēlēšanu kampaņā pauda prokrievisku un antiamerikānisku nostāju. Viņš ir solījis pārtraukt Slovākijas militāro atbalstu Ukrainai, un viņa atgriešanās premjera krēslā varētu graut trauslo vienotību Eiropas Savienībā un NATO.

Fico izteicies, ka vēlas, lai Slovākija paliktu ES un NATO dalībvalsts, taču pilnībā respektējot savas valsts suverenitāti. "Slovākijas suverenitātes un nacionālo interešu aizsardzība būs valdības prioritāte," uzsvēra Fico. Viņš arī solījis aizsargāt savu valsti pret nelegālo migrāciju, kas pēdējā laikā Eiropā pieaugusi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu