Dažādām klimata pārmaiņu finansēšanas problēmām ir vajadzīgas dažādas finansēšanas metodes, un, ja runa ir par noturības veidošanu jaunattīstības valstīs, daudzpusējām attīstības bankām ir jāuzņemas vadošā loma. Taču, lai tie būtu efektīvi, tām un to akcionāriem ir jānoņem važas, kas viņus ir kavējušas.

Pasaule stājas pretī savam lielākajam apdraudējumam, taču tās spēja rīkoties ir apgrūtināta. Lai gan ar katru gadu klimata krīzes postošās sekas kļūst arvien redzamākas, daudzpusējām attīstības bankām (DAB) joprojām ir tikai neliela loma globālajā rīcībā. Pasaules Bankas un Starptautiskā Valūtas fonda ikgadējās sanāksmes, kas notiek laika posmā no 9. līdz 15. oktobrim, paver izšķirošu iespēju mainīt pašreizējo virzību.

Nesenie notikumi Lībijā, Pakistānā un Āfrikas ragā apstiprina smagu un traģisku faktu: klimata katastrofas šobrīd ir cieši saistītas ar valstu attīstību. Ar AAA reitingu novērtētajai DAB globālajai sistēmai, kuras centrā ir Pasaules Banka, būtu jābūt galvenajam finansējuma avotam klimata pārmaiņu seku mazināšanā un pielāgošanās centienos jaunattīstības valstīs. Tomēr tas tā nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X