"Izraēla ar vecām metodēm "Hamas" nesakaus." Bijušais NBS komandieris norāda, ka Izraēla atrodas ļoti sarežģītas izvēles priekšā (11)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube
Bijušais Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube Foto: Paula Čurkste/LETA

Patlaban ir skaidrs, ka Izraēla ar līdz šim pielietotām metodēm grupējumu "Hamas" nesakaus, un kopumā tā ir ļoti sarežģītas izvēles priekšā par potenciālo sauszemes operāciju Gazas joslā, pauda bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Raimonds Graube.

Izraēlas izvirzītais mērķis par "Hamas" iznīcināšanu tikai un vienīgi ar tā dēvētiem punkta uzbrukumiem - komandcentru iznīcināšanu un grupējumu līderu meklēšanu - rezultātu nesasniegs, jo šāda metode patiesībā ir visas pretterorisma vērstās darbības pamatā jau daudzus gadus arī citās Izraēlas operācijās, skaidroja Graube.

Attiecībā uz potenciālās sauszemes operācijas iespējamību starptautiskais spiediens ir pietiekami liels. Piemēram, ASV prezidents Džo Baidens nepārprotami runājis par sauszemes operācijas neiespējamību, jo bez milzīgiem civiliem upuriem šādu operāciju veikt nav iespējams, ņemot vērā apdzīvotības blīvumu Gazas joslā.

Vienlaikus jāņem vērā, ka arī "Hamas" ir gatavojies un izveidojis tuneļu sistēmu, slēptuves, kas nozīmē, ka šī sauszemes cīņa būtu dubulti sarežģīta. Situāciju par potenciālo sauszemes operāciju vēl sarežģī trāpījums Gazas slimnīcai, kurai saskaņā ar Izraēlas paziņojumu trāpīja palestīniešu kaujinieku grupējuma "Islāma džihāds" neveiksmīgi izšauta raķete.

"Ir skaidrs, ka ar vecām metodēm "Hamas" nesakaus, un arī Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu valdībai atkāpšanās ceļa nav balansa meklēšanā, proti, iziet no situācijas ar rezultātu, kur "Hamas" tiek sodīts, bet vienlaikus nepagriezt pasauli pret sevi. Nav jau runa tikai par Izraēlas sabiedroto pozīciju, bet sauszemes operācija var izraisīt ķēdes reakciju un atbalstu "Hamas" no kaujinieku grupējuma "Hezbollah" un no citām valstīm, kas radītu papildu lokālu bruņotu konfliktu šajā reģionā," uzsvēra eksperts.

Graube arī atgādināja, ka sauszemes operācijas rezultātā būtu ne tikai civilie upuri, bet arī militāriem zaudējumi, ar kuriem gan abas puses noteikti rēķinās.

"Cīņai biezi apdzīvotā vietā "Hamas" ir izdarījis secinājumus, un ir spējas, kas dod priekšrocības asimetriskā cīņā par labu tiem, kas aizsargājas, piemēram, dronu pielietojums, arī prettanku ieroči un raķešu sistēmas ir kļuvušas sarežģītākas. Tas nozīmē, ka cīņas no militārā viedokļa, pat ja Gazā neatrastos civiliedzīvotāji, būtu ļoti, ļoti, sarežģītas," uzsvēra eksperts.

Vaicāts, vai Izraēlai vispār ir efektīvas militāras metodes cīņai pret "Hamas", Graube atbildēja, ka viss atkarīgs no tā, cik precīza izlūkošanas informācija ir Izraēlas armijas rīcībā par grupējuma kaujinieku, komandcentru, ieroču noliktavu atrašanās vietām. Ja ir precīza informācija, tad var ar šiem punkta uzbrukumiem vai speciālo operāciju spēkiem mēģināt ietekmēt "Hamas".

Vienlaikus tomēr situāciju sarežģī un militārās iespējas samazina "Hamas" sagrābtie Izraēlas ķīlnieki, un Graube neizslēdz, ka viņi var būt izvietoti "Hamas" infrastruktūras objektos izmantošanai kā dzīvais vairogs.

Ja "Hamas" uzbrukums sākās, ņemot vērā Izraēlas izlūkdienestu kļūdas, tad patlaban nav pārliecības, ka Izraēlas rīcībā ir pietiekama informācija, lai nākotnē kādās situācijās izdarītu pareizus secinājumus, norādīja Graube.

Palestīniešu kaujinieku grupējums "Hamas" 7.oktobrī veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlas teritorijā. "Hamas" uzbrukumā Izraēlā noslepkavoti vairāk nekā 1400 cilvēku.

Izraēla atbildēja ar pretuguni un ir savilkusi karavīrus un kara tehniku pie Gazas joslas robežas.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu