Saharova balva šogad piešķirta policijas apcietinājumā mirušajai irānietei Mahsai Amini

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Eiropas Parlamenta (EP) prestižā Andreja Saharova cilvēktiesību balva ceturtdien piešķirta 22 gadus vecajai kurdu izcelsmes irānietei Mahsai Amini, kura pagājušajā gadā Irānā mira policijas apcietinājumā, izraisot plašus protestus pret valsts konservatīvo islāma teokrātiju.

Balva piešķirta arī kustībai "Sieviete, dzīvība, brīvība", kuru izraisīja viņas nāve.

"22 gadus vecās Jinas Mahsas Amini brutālā slepkavība iezīmēja pagrieziena punktu. Tā izraisīja sieviešu vadītu kustību, kas veido vēsturi," paziņoja EP priekšsēdētāja Roberta Metsola, piebilstot, ka kustības sauklis ir "aicinājums visiem, kas iestājas par vienlīdzību, cieņu un brīvību Irānā".

Amini nāve policijas izolatorā pagājušā gada septembrī izsauca masu protestus visā valstī.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un gada sākumā tie apsīka. Protestu laikā tika nogalināti vairāk nekā 500 demonstranti, bet gandrīz 20 000 cilvēku tika aizturēti.

Jūlijā Irānas varasiestādes paziņoja par jaunu kampaņu, lai piespiestu sievietes nēsāt tradicionālās musulmaņu galvassegas, un pēc desmit mēnešu pārtraukuma ielās atgriezās tikumības policija.

Citi šā gada finālisti bija Nikaragvas cilvēktiesību aizstāvji Vilma Nunesa de Eskorsija un Romas katoļu bīskaps Rolando Alvaress un sieviešu trijotne no Polijas, Salvadoras un ASV, kas cīnās par "brīviem, drošiem un likumīgiem abortiem".

Pērn Saharova balva tika piešķirta Ukrainas tautai par pretošanos Krievijas iebrukumam.

Gadu iepriekš balva tika piešķirta ieslodzītajam Kremļa kritiķim Aleksejam Navaļnijam, bet pirms tam Baltkrievijas opozīcijas kustībai.

Saharova balvu pasniegs 14.decembrī Strasbūrā.

EP katru gadu piešķir Saharova balvu par domas brīvību. Tā izveidota 1988.gadā, lai godinātu personas un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības. Tā nosaukta par godu padomju fiziķim un politiskajam disidentam Andrejam Saharovam, un paredz arī 50 000 eiro lielu naudas balvu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu