Smiltenes novada dome tomēr nepārdos Mēru muižu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mēru muiža
Mēru muiža Foto: Wikimedia Commons

Ceturtdien Smiltenes novada domes sēdē, deviņiem deputātiem nobalsojot "pret" un četriem - "par", tika pieņemts lēmums nepārdot Mēru muižu, kurā patlaban atrodas Smiltenes novadpētniecības muzeja ekspozīcija.

Domes priekšsēdētājs Edgars Avotiņš (NA) aicināja nepārdot Mēru muižu, jo patlaban pašvaldībai nav iespēju atrast citas piemērotas telpas, kur pārvietot muzeja ekspozīciju. Turklāt arī iepriekšējā pieredze pašvaldībai, pārdodot lielas pašvaldības ēkas, neesot pozitīva. Kā negatīvu piemēru priekšsēdētājs minēja nekustamo īpašumu "Siļķītes", kurā jaunais īpašnieks solīja iekārtot viesnīcu, bet tagad jau viņa ieceres ir mainījušās un īpašums netiek apsaimniekots.

Līdzīgs viedoklis bija arī citiem deputātiem, kuri atbalstīja lēmumu par Mēru muižas nepārdošanu. Iluta Apine (JV) uzsvēra, ka galvenais ieguvums no šīm diskusijām ir vietējās sabiedrības mobilizēšana, kas ir gatava aktīvi iesaistīties muižas attīstībā. Apine uzsvēra, ka ne visām pašvaldības iestādēm ir jāatrodas novada centrā. Tieši tas, ka muzejs atrodas Mēru muižā, ļauj tūristiem iepazīt ne tikai Smilteni, bet arī apmeklēt novadu.

Arī deputāte Astrīda Harju (JV) aicināja saglabāt novadpētniecības muzeju Mēru muižā, aktīvi piesaistot uzņēmējus un vietējos iedzīvotājus, lai muižas telpas tiktu aktīvi apsaimniekotas.

Arī Smiltenes novadpētniecības muzeja vadītāja Ieva Miķe aicināja deputātus nepieļaut situāciju, ka valsts akreditēts muzejs tiek izlikts uz ielas.

Par Mēru muižas pārdošanu domes sēdē uzstāja tikai deputāts Dainis Aļeksējevs (LA), kurš pauda pārliecību, ka muzejam ir jāatrodas Smiltenes centrā.

Domes priekšsēdētājs uzdeva sagatavot telpu nomas izsoles dokumentus nākamajai Finanšu un attīstības jautājumu pastāvīgās komitejas sēdei. Plānots, ka uzņēmējiem varētu iznomāt pagrabstāva telpas 600 kvadrātmetru platībā un 300 kvadrātmetrus otrajā stāvā.

Kā vēstīts, šī gada 17.augustā Finanšu un attīstības jautājumu pastāvīgās komitejas sēdē deputāti skatīja jautājumu par iespējamu Mēru muižas atsavināšanu. Daļa Smiltenes novada iedzīvotāju iebilda pret šādu rīcību un piedāvāja pašvaldībai savu redzējumu par Mēru muižas turpmāko attīstību.

Pašvaldības apkopotā informācija par visām investīcijām muzejā no brīža, kad 2009.gada tika slēgta Birzuļu pamatskola, ir 218 383 eiro, no tiem 152 046 eiro bijis pašvaldības finansējums. Šajā laikā veikta daļēja jumta seguma maiņa un konstrukcijas pastiprināšana, verandas atjaunošana un durvju restaurācija.

Kā vēstīts, pašvaldība bija saņēmusi iesniegumu ar 189 iedzīvotāju parakstiem un aicinājumu tās vadībai, deputātiem, mantas novērtēšanas, atsavināšanas un izsoles komisijas locekļiem ierasties uz klātienes tikšanos 18.septembrī, lai skaidrotu lēmumu par muižas nodošanu atsavināšanai.

Tikšanās laikā iedzīvotāji pauda bažas par muižas, kas ir vietējas nozīmes kultūrvēstures piemineklis, Bilskas pagasta un visa novada atpazīstamības zīme, pasākumu norises vieta un tūrisma objekts, pieejamību pārdošanas gadījumā. Ne mazāk aktuāls esot jautājums par Smiltenes novadpētniecības muzeja nākotni, kas muižas telpās atrodas jau kopš 2011.gada.

Iedzīvotāji pašvaldības lēmumu, pārvietot muzeju uz Smiltenes pagasta Kalnamuižu, vērtēja kā neracionālu.

Viņuprāt, būtu jāpilnveido muižas iznomāšanas noteikumi, ļaujot tur darboties vietējiem komersantiem, kas ne tikai piešķirtu objektam citu vērtību, bet arī dotu atspaidu ēkas uzturēšanas izmaksu segšanai. Visbeidzot tika akcentēta muižas kultūrvēsturiskā, sociālā, rekreācijas un sentimentālā nozīme iepretim finansiālajiem apsvērumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu