Krauze rosina saglabāt samazināto PVN augļiem un dārzeņiem arī nākamgad

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Zemkopības ministrs Armands Krauze.
Zemkopības ministrs Armands Krauze. Foto: Edijs Pālens/LETA

Samazinātais pievienotās vērtības nodoklis (PVN) gan jāsaglabā svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām, gan jāievieš pārējiem pirmās nepieciešamības pārtikas produktiem, tikšanās laikā ar Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociāciju (LADTA) pauda zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS).

Kā informēja Zemkopības ministrijā, Krauze ar asociāciju pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar Latvijai raksturīgo augļu un dārzeņu samazinātā 5% PVN atcelšanu pēc 2023.gada 31.decembra.

Tikšanās laikā Krauze informēja, ka nodokļu politikas darba grupā jau ir ierosinājis turpmāk ne tikai saglabāt samazināto PVN svaigiem augļiem, dārzeņiem un ogām, bet to ieviest arī citām pirmās nepieciešamības pārtikas precēm, tostarp piena produktiem, miltu izstrādājumiem, olām, svaigai gaļai un zivīm, kā arī sabiedriskās ēdināšanas sektorā, norāda ministrijā.

Vienlaikus ZM atgādina, ka šī gada vasarā ZM iesniedza priekšlikumu turpināt 5% PVN piemērošanu svaigiem augļiem un dārzeņiem kā pastāvīgu normu, taču Finanšu ministrija tam nepiekrita.

Ministrijā norāda, ka samazinātā PVN likme ir devusi pozitīvu pienesumu un tā noteikti būtu jāsaglabā. Augļkopības un dārzeņkopības nozaru attīstības rādītāji ir pozitīvi un liecina, ka no 2017.gada līdz 2022.gadam Latvijā nozare ir būtiski attīstījusies, tostarp par 5% pieauga augļkopības un dārzeņkopības platības, par 46% palielinājās saražotās produkcijas vērtībai, kā arī par 77% kāpa eksporta vērtība.

Tāpat ZM piebilst, ka Latvijā augļkopības un dārzeņkopības nozare attīstās straujāk nekā vidēji Eiropas Savienībā (ES), kas liecina, ka līdz ar samazinātās 5% PVN likmes ieviešanu ir palielinājies gan pieprasījums pēc augļiem, ogām un dārzeņiem, gan to patēriņš.

Ministrijā arī norāda, ka daļa importētāju ir legalizējuši savus darījumus, jo ir zudusi interese izvairīties no PVN nomaksas. Tāpat nozarē ir uzlabojusies uzņēmējdarbības vide, jo ir mazinājusies ēnu ekonomika un par 9,2% palielinājies vidējais darba ņēmēju skaits augļkopības un dārzeņkopības nozarē. Novērojama arī nodarbināto atalgojuma pieauguma tendence.

Jau ziņots, šogad beigsies periods, kad svaigiem augļiem un dārzeņiem Latvijā tiek piemērota PVN samazinātā likme, proti, nākamā gada budžetā augļiem un dārzeņiem ir paredzēta PVN likme pilnā apmērā - 21%.

Ministru prezidente Evika Silņa (JV) pauda, ka koalīcija ir vienojusies atbalstīt tikai vietējos augļu un dārzeņu ražotājus, nevis visu ražotāju loku, nākamā gada budžetā tam atvēlot trīs miljonus eiro.

Samazinātā PVN likme 5% apmērā augļiem un dārzeņiem ir spēkā no 2018.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.decembrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu