Džeremijs Šapiro ir domnīcas "European Council on Foreign Relations" pētniecības direktors, kurš specializējas ASV ārpolitikā un transatlantiskajās attiecībās. Intervijā, kas tika organizēta ar "Rīgas konferences 2023" starpniecību, apspriedām to, vai Ukraina zaudēs ASV uzmanību Gazas kara dēļ, kāda varētu būt šo konfliktu nākotne, un vai Eiropai jāgatavojas jaunai Trampa prezidentūrai.

Drīz pēc "Hamās" uzbrukuma Izraēlai Krievijas propaganda priecājās, ka ASV būs pārāk aizņemtas ar atbalstu Izraēlai un Tuvo Austrumu problēmu risināšanu, ka Ukraina vairs nebūs viņu dienaskārtības augšgalā. Diemžēl līdzīgas domas ir arī daudziem ukraiņiem un eiropiešiem. Vai piekrītat, ka Izraēla un Ukraina tagad sacenšas par ASV uzmanību un atbalstu?

Zināmā mērā jā. Jāpieņem, ka tikai tāpēc, ka kaut ko saka Krievijas propagandisti, tas automātiski nenozīmē, ka tā nav taisnība. Taču droši vien visi varam piekrist, ka Krievijas propaganda parasti visu pārspīlē. Un šoreiz viņi noteikti to ir dramatiski pārspīlējuši. No otras puses, mums nevajadzētu iet otrā galējībā un pieņemt, ka tas nenotiek nemaz. Zināmā mērā ASV uzmanība tiek vairāk pievērsta vienai problēmai nekā otrai, un konkurence notiek dažādos līmeņos.

Pirmkārt, ir resursi, kurus ASV piegādā Ukrainai, bet kurus tagad prasīs arī Izraēla. No vienas puses šie kari ļoti atšķiras, un atšķiras arī ASV attiecības ar Ukrainu un Izraēlu, bet dažviet vajadzības pārklājas. Piemēram, munīcija – 155 milimetru artilērijas munīcija, kas ir bijusi ļoti svarīga ukraiņiem, kā arī dažu veidu raķetes, īpaši Stinger. Tas varētu situāciju apgrūtināt. Jāņem vērā, ka tas jau tāpat bija sarežģīti piegādāt Ukrainai visu, kas tai vajadzīgs. ASV un īpaši Eiropas sabiedrotajiem jau tāpat ir grūti šo militārā atbalsta plūsmu uzturēt. Tagad to uzturēt būs varbūt vēl mazliet grūtāk.

Tomēr tas tāpat nenozīmēs ASV atbalsta beigas. Lielākoties Izraēlai tomēr ir citas vajadzības. Kā Džo Baidenam patīk teikt – mēs esam ASV, mēs varam gan staigāt, gan košļāt vienlaicīgi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X