Noskaties Diskusija "Kad un cik strauji kritīs banku aizdevumu procentu likmes?" (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sander Ilvest

Banku aizdevumu procentu likmju straujais kāpums atstājis būtisku ietekmi uz teju ikviena kredītņēmēja ikmēneša atmaksājamās summas apjomu, sevišķi sāpīgi skarot tos, kas uzņēmušies kredītsaistības nekustamā īpašuma iegādei vai būvniecībai. Dārgā kreditēšana pasliktinājusi ne tikai kredītattiecībās esošo mājsaimniecību un uzņēmumu maksātspēju, bet arī mazinājusi aktivitāti jauno mājokļu tirgū, apgrūtinot segmenta veiksmīgu attīstību nākotnē.

Vienlaikus, pēc ekspertu prognozēm, starpbanku kredītu procentu likmes jeb Euribor maksimālais līmenis varētu būt jau sasniegts, aktualizējot jautājumus, kad un cik strauji likmes atkal saruks un kā tas ietekmēs nekustamo īpašumu nozari.

Diskusijas laikā Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes monetārās politikas analīzes daļas vecākais ekonomists Erlands Krongorns, nekustamo īpašumu konsultāciju kompānijas “Colliers” izpētes un konsultāciju departamenta asociētā direktore Agija Vērdiņa un mājokļu attīstītāja “Bonava Latvija” pārdošanas un mārketinga nodaļas vadītājs Kaspars Ekša meklēja atbildes uz šādiem jautājumiem:

· Kas ir Euribor procentu likme un kāpēc tā ir nepieciešama?

· Vai un kā atšķiras šī brīža krīze no tās, ko piedzīvojām 2007. – 2010. gadā?

· Kāpēc Eiropas Centrālā banka tik strauji ceļ procentu likmes?

· Kā inflācijas ietekmē ir mainījies pieprasījums un mājokļu cenas?

· Kā ir pieauguši ikmēneša maksājumi par mājokļu kredītu?

· Kad procentu likmes varētu samazināties?

· Kā procentu likmju kritums ietekmēs nekustamo īpašumu tirgu? Kas notiks ar jauno mājokļu cenām?

Diskusiju vadīja žurnālists un raidījumu vadītājs Jānis Krēvics. Diskusija notika 2. novembrī no plkst. 14.00 līdz 15.30, un tās ieraksts ir skatāma portālā TVNET, mājokļa attīstītāja “Bonava Latvija”, Latvijas Bankas un nekustamo īpašumu kompānijas “Colliers” Facebook kanālos. 

Raksts tapis sadarbībā ar "Bonava Latvija". 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu