Jelgava ieguldīs 12 miljonus eiro lēto īres dzīvokļu būvniecībai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Daudzdzīvokļu māja.
Daudzdzīvokļu māja. Foto: Shutterstock

Jelgavā par 12 miljoniem eiro plānots būvēt 116 zemas īres maksas dzīvokļus, informēja pašvaldība.

Piektdien, 27. oktobrī, Jelgavas domes sēdē deputāti apstiprināja neapbūvēta zemesgabala Ganību ielā 54 izsoles rezultātus un lēma to pārdot SIA "Jelgavas īres nami" (JĪN) par 146 000 eiro. Šis uzņēmums bija vienīgais izsoles dalībnieks.

Izsolē varēja piedalīties pretendenti, kuri apņemās šajā zemesgabalā uzbūvēt zemas īres maksas mājokļus attīstības finanšu institūcijas "Altum" atbalsta programmā.

JĪN valdes loceklis Jānis Lagzdiņš informē, ka uzņēmums uz zemesgabala plāno uzbūvēt divus piecstāvu namus, kuros būs 116 dzīvokļi. Būvniecība notiks ar finanšu institūcijas "Altum" zemas īres mājokļu būvniecības aizdevumu programmas atbalstu. Programma nodrošina aizdevumu dzīvojamo īres māju būvniecībai reģionos ar mērķi veicināt mājokļu pieejamību mājsaimniecībām, kas nevar atļauties mājokli par tirgus nosacījumiem.

Kopējās investīcijas projektā būs ap 12 miljoniem eiro. Plānots, ka dzīvokļi būs platībā no 25 kvadrātmetriem vienistabas dzīvokļiem līdz 75 kvadrātmetriem trīsistabu dzīvokļiem.

Būvniecību uzņēmums plāno sākt 2024.gada pavasarī, lai līdz 2025.gadam ēkas jau būtu uzbūvētas. Nami būs energoefektīvi - praktiski nulles enerģijas ēkas, kas savukārt nozīmē, ka arī komunālie maksājumi būs nelieli. Īres maksa šajos namos nebūs augstāka par 6 eiro kvadrātmetrā, skaidro Lagzdiņš.

Ministru kabineta noteikumi paredz, ka dzīvokļi tiek izīrēti mājsaimniecībām, kas ir reģistrētas rindā atbilstoši pašvaldību saistošajos noteikumos noteiktajai izīrēšanas kārtībai, tajā skaitā paredzot prioritāro secību noteiktām iedzīvotāju grupām.

Jelgavas pašvaldība šā gada aprīlī apstiprināja saistošos noteikumus par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres maksas dzīvojamās mājās. Mājsaimniecībām, kuras vēlēsies reģistrēties īres reģistrā, pašvaldībā būs jāiesniedz nosacījumus apstiprinoši dokumenti, ko izvērtēs Dzīvokļu komisija.

"Jelgavas īres nami" pieder uzņēmumam "MJL Enterprises", kas savukārt pieder Jānim Lagzdiņam, liecina "Firmas.lv"dati. Uzņēmums reģistrēts vien šī gada aprīlī, attiecīgi nekādi tā finanšu dati nav pieejami.

Kā ziņots, valdība jūnijā atbalstīja grozījumus atveseļošanas fonda atbalsta programmā finansēšanas fonda izveidei zemas īres mājokļu būvniecības sekmēšanai Latvijā, palielinot attiecināmo izmaksu apmēru pieaugušo būvniecības izmaksu dēļ no 59 447 eiro bez PVN uz 89 107 eiro bez PVN vidēji par vienu dzīvokli.

Atbalsta programmas kopējais finansējums ir 42,9 miljoni eiro un par šo finansējumu atbilstoši apstiprinātajiem grozījumiem ir paredzēts uzbūvēt 467 zemas īres maksas dzīvokļus reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu