"Rīgas mikroautobusu satiksmei" neatmaksās ieturēto 130 000 eiro līgumsodu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Uzņēmuma "Rīgas mikroautobusu satiksme" autobuss.
Uzņēmuma "Rīgas mikroautobusu satiksme" autobuss. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Rīgas pašvaldība ir uzvarējusi tiesvedībā pret SIA "Rīgas mikroautobusu satiksme" (RMS) un tai nebūs uzņēmumam jāatmaksā no tā ieturētais vairāk nekā 130 000 eiro līgumsods, informē Augstākajā tiesā (AT).

Iepirkuma rezultātā 2018.gadā RMS kā "Rīgas satiksmes" apakšuzņēmējs ieguva tiesības Rīgas maršrutu tīklā sniegt paaugstināta servisa sabiedriskā transporta pakalpojumus. Noslēgtais līgums paredzēja stingras prasības saistību izpildē un par to neievērošanu līgumu ar RMS bija tiesības izbeigt, piemēram, ja noteiktajā termiņā netika samaksāti piemērotie līgumsodi.

"Līguma izpildes kontroles ietvaros tika konstatēts, ka RMS nepienācīgi izpilda reisus, tādēļ pārvadātajam tika piemērots līgumsods. Pēc vairākiem atgādinājumiem RMS veica līgumsoda samaksu, bet iesniedza arī pretenziju, kurā nepiekrita līgumsoda piemērošanai un apmēram, lūdzot tā atmaksu. Tomēr saņemtā pretenzija departamenta skatījumā bija nepamatota, jo nav pieļaujama situācija, ka viena no pusēm pastāvīgi atkāpjas vai groza līguma nosacījumus," situāciju skaidroja Rīgas domes Ārtelpas un mobilitātes departamenta direktora pienākumu izpildītājs Jānis Vaivods.

Saņemto pretenziju Rīgas domes Satiksmes departaments (tagad Ārtelpas un mobilitātes departaments) atzina par nepamatotu. 2021.gadā RMS iesniedza tiesā prasību pret Rīgas pašvaldību, prasot atmaksāt līgumsodu.

Pirmās instances tiesa noraidīja šo RMS prasību, tāpat pēc RMS apelācijas sūdzības izskatīšanas Rīgas apgabaltiesa pirmās instances tiesas spriedumu atstāja negrozītu. RMS pārstāvji iesniedza kasācijas sūdzību, tomēr AT šā gada oktobrī atteica ierosināt kasācijas tiesvedību.

LETA jau rakstīja, ka Rīgas pilsētas tiesa 2022.gada 9.septembrī RMS atzina par maksātnespējīgu, līdz ar to uzņēmuma apkalpotajos maršrutos pasažieru pārvadājumi vairs netika nodrošināti.

RMS ekspresbusu pakalpojumus Rīgā sniedza saskaņā ar 2018.gadā noslēgto līgumu. No 2019.gada līdz pērnā gada rudenim "Rīgas satiksme" par sniegto pakalpojumu, pārvadājot pasažierus, RMS samaksāja 25 miljonus eiro.

RMS pieder SIA "B-Bus".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu