Pablo Eskobara nīlzirgus gaida bēdīgs liktenis

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Kolumbija nokaus daļu no 166 nīlzirgiem, kas ir cēlušies no neliela nīlzirgu bara, kuru narkobarons Pablo Eskobars astoņdesmitajos gados bija importējis savam zooloģiskajam dārzam, ceturtdien paziņoja vides ministre.

Varas iestādes ir izmēģinājušas dažādas pieejas, lai ierobežotu šo nīlzirgu populāciju pie Magdalenas upes, tostarp sterilizāciju un atsevišķu īpatņu pārvešanu uz zoloģiskajiem dārziem citās valstīs.

Tām tomēr nav izdevies iegrožot šo nīlzirgu skaita palielināšanos Antiokijas departamentā tūkstošiem kilometru no to dzimtenes Āfrikā.

Pēc tam, kad Eskobars 1993.gadā tika nogalināts apšaudē ar policiju, viņa privātajam zooloģiskajam dārzam importētie dzīvnieki tika atstāti brīvi klejojam karstā reģionā, kur ir daudz upju un purvu ar nīlzirgiem piemērotu barību.

Kolumbijas Vides ministrija pērn pasludināja nīlzirgus par invazīvu sugu, dodot iespēju nokaut šos dzīvniekus.

Eksperti brīdina, ka šo zīdītāju nekontrolēta vairošanās rada draudus vietējiem iedzīvotājiem un savvaļas dzīvajai dabai. Nīlzirgi ir starp bīstamākajiem dzīvniekiem pasaulē.

Nīlzirgi ir uzbrukuši zvejnieku kopienām pie Magdalenas upes un pat iekļuvuši skolas pagalmā, bet šajās konfrontācijās nav bojāgājušo.

Vides ministre Susana Muamada ceturtdien paziņoja reportieriem, ka amatpersonas šogad sterilizēs 20 nīlzirgus. Viņa arī pateica, ka daži nīlzirgi tiks nokauti, bet neminēja skaitu.

Augstskolu eksperti ir brīdinājuši, ka Kolumbijas invazīvā nīlzirgu populācija līdz 2035.gadam var pieaugt līdz 1000 īpatņiem, ja nekas netiks darīts, lai to novērstu.

Dzīvnieku tiesību aktīvisti izteikušies, ka sterilizācija rada lielas ciešanas šiem dzīvniekiem un lielus draudus veterinārārstiem, kuri to veic.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu