Eiropas Komisijas prezidente ieradusies iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ursula von der Leyen/Twitter

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena sestdien ieradās iepriekš neizziņotā vizītē Kijivā, lai runātu par Ukrainas ceļu uz dalību Eiropas Savienībā (ES).

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sagaidīja Leienu dzelzceļa stacijā Kijivā. Tā ir EK prezidentes sestā vizīte Ukrainā pēc tam, kad pērn februārī Krievija sāka atkārtoto iebrukumu valstī.

Gaidāms, ka EK prezidente ar Zelenski runās par Ukrainas progresu ceļā uz iestāšanos ES.

Vizīte notiek pirms trešdien gaidāmā Leienas ziņojuma par Ukrainas progresu reformu īstenošanā, kas nepieciešamas dalībai blokā.

Ziņojumam varētu būt liela nozīme, kad decembrī ES valstu līderi lems, vai formāli sākt iestāšanās sarunas ar Ukrainu.

Ceļā uz Kijivu Leiena žurnālistiem sacīja, ka vēlas vēlreiz apliecināt Ukrainai, "ka nelokāmi esam tās pusē", un sniegt "pamudinājumu un atbalstu".

Bez sarunām par Ukrainas ceļu uz dalību ES Leiena Kijivā plāno runāt arī par finansiālu un militāru atbalstu valstij, kā arī par sankcijām Krievijai.

Plānots, ka Leiena teiks runu Ukrainas parlamentā.

Ukrainai oficiāls ES kandidātvalsts statuss ir kopš pagājušās vasaras. Tomēr 27 ES dalībvalstīm vienbalsīgi ir jāatbalsta lēmums sākt sarunas par iestāšanos.

Lai turpinātu ceļu uz ES, Ukrainai ir jāveic vairākas reformas, piemēram, jāpastiprina cīņa pret korupciju, jāmaina Konstitucionālās tiesas tiesnešu izvēles kārtība.

ES arī prasa, lai Ukraina izpilda bloka standartus naudas atmazgāšanas novēršanai un ar likumiem ierobežo oligarhu pārmērīgu ietekmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu