Irānā ar demonstrācijām atzīmē 44.gadadienu kopš ASV vēstniecības ieņemšanas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Irānā sestdien tūkstošiem islāmistu valdības atbalstītāju izgāja ielās, lai protestētu pret ASV un atzīmētu 44.gadadienu kopš islāmistu studenti ieņēma ASV vēstniecības Teherānā ēku.

Demonstrācijas sestdien sākušās vairāk nekā 1200 pilsētās, vēsta Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA. Valsts televīzijā pārraidītajos video redzami cilvēku pūļi ar Irānas un Palestīnas karogiem.

Irāna ik gadu atzīmē dienu, kad islāmistu studenti 1979.gada 4.novembrī ieņēma ASV vēstniecību dažus mēnešus pēc islāma revolūcijas, kurā tika gāzts ASV atbalstītais šahs. Toreiz 52 amerikāņu diplomāti 444 dienas bija spiesti pavadīt ķīlnieku statusā, jo Vašingtona noraidīja islāmistu prasību izdot gāzto šahu Mohammadu Rezu Pahlavi.

Šahs tika iecelts 1953.gada apvērsumā, kuru daļēji organizēja britu slepenie dienesti un ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde.

Vēstniecība Teherānas centrā kopš tā laika ir slēgta, un Irānai un ASV nav diplomātisko attiecību. Irānas līderi ASV joprojām uzskata par islāmiskās valsts lielāko ienaidnieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu