Portugāles premjers paziņo par demisiju korupcijas skandāla dēļ

Papildināts
LETA/AP/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Izceļoties plašam korupcijas skandālam saistībā ar enerģētikas kontraktiem, otrdien par savu demisiju paziņojis Portugāles premjerministrs Antoniu Košta.

"Premjerministra pienākumi nav savienojami ar jebkādām šaubām par manu godīgumu. Šajos apstākļos esmu iesniedzis savu atkāpšanās rakstu republikas prezidentam," preses konferencē paziņoja Košta.

Prezidents Marsēlu Rebēlu de Souza jau pieņēmis premjera atkāpšanos un trešdien sasaucis parlamentā pārstāvēto partiju pārstāvju sanāksmi, lai vienotos par pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu.

Pirms pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanas prezidentam vēl jāsasauc Valsts padome, kuras sastāvā ir cienījamākie politiķi, bijušie prezidenti un citas ietekmīgas personas.

Īsu brīdi pirms premjera paziņojuma par demisiju parādījās ziņas, ka policija aizturējusi viņa kancelejas vadītāju, kā arī veikusi kratīšanas vairākās ministrijās un valsts iestādēs.

Augstākā tiesa korupcijas izmeklēšanas ietvaros izvērtē, vai aizdomās turamie izmantojuši vien premjera vārdu, vai arī valdības vadītājs bijis tieši iesaistīts, paziņojusi prokuratūra.

Izmeklēšana saistīta ar līdzekļu izšķērdēšanu, aktīvo un pasīvo korupciju, kā arī ar tirgošanos ar ietekmi, teikts prokuratūras paziņojumā.

Izmeklēta tiek litija ieguves koncesiju piešķiršana Portugāles ziemeļos, kā arī kādas ūdeņraža ražotnes būvniecības projekts un līgums ar uzņēmumu "Start Campus" par datu centra būvi Sinešā.

Izmeklēšanas tiesnesis izdevis orderus arī Sinešas mēra un vēl trīs personu aizturēšanai, lai tādējādi novērstu to bēgšanu un nodrošinātu pierādījumu aizsardzību.

Starp aizdomās turamajiem ir arī infrastruktūras ministrs un Vides aizsardzības pārvaldes (APA) vadītājs, kura vadītā iestāde maijā apstiprināja litija ieguves projektu, pret ko iestājas vides aizstāvju organizācijas un daļa vietējo pilsoņu.

Septembrī tika apstiprināts vēl viens litija ieguves projekts.

Litijs ir nepieciešams elektrisko bateriju ražošanai. Portugālē ir šī metāla lielākās iegulas Eiropā, taču līdzšinējo ieguves apjomu pilnībā patērē keramikas un stikla rūpniecība.

Vienlaikus norit paralēla izmeklēšana, kas saistīta tieši ar Koštas darbību, jo tiek apgalvots, ka viņš personīgi centies paātrināt apšaubāmo līgumu slēgšanu.

Košta, kurš pārstāv sociālistu, premjera krēslā atrodas kopš 2015.gada.

Viņa popularitāti pēdējā laikā jau iedragājuši vairāki skandāli, tajā skaitā skandāls, kas saistīts ar nacionālo lidsabiedrību TAP, kura dēļ amatu nācies atstāt jau ducim ministru un valsts sekretāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu