Noskaties Pašvaldības saskata riskus prasībā pēc pieejas valsts noslēpumam arī vietvaru pārstāvjiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Atbrīvošanas aleja Rēzeknē.
Atbrīvošanas aleja Rēzeknē. Foto: Paula Čurkste/LETA

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs drīzumā Saeimā iesniegs jaunu likumdošanas iniciatīvu, kas paredz prasību pašvaldību vadītājiem, vietniekiem un izpilddirektoriem iegūt pielaidi valsts noslēpumam. Šo ideju atbalsta arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis, tomēr daļa pašvaldību vadītāju norāda arī uz riskiem, tajā skaitā pielaižu piešķiršanas procesa necaurspīdīgumu, vēsta LTV “Dienas ziņas”.

Prezidents savu iniciatīvu pamato gan ar ģeopolitisko situāciju, gan ar valsts un civilās aizsardzības plānošanu. Šo ideju pašvaldību līderi izprot.

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko (“Izaugsme”) norāda, ka par vairāku pašvaldību vadītāju lojalitāti [valstij] viņam ir šaubas un “kas zina, kādi ir viņu tiešie un slēptie nodomi”?

Turpretim Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks (“Valmiera un Vidzeme”) uzsver, ka “šis process, kā tiek piešķirta pielaide valsts noslēpumam, ir ļoti necaurspīdīgs. Pielaidi var atteikt tikai arī uz šaubu pamata”. Baiks uzskata, ka

“šis ir tāds ļoti riskants instruments, uz kā pamata atcelt kādu no amata, ja nav izstrādāti ļoti precīzi vērtēšanas kritēriji.”

Aizkulisēs izskan, ka šī ideja visvairāk mērķēta uz pierobežas pašvaldībām. Rēzeknes domē no komentāriem Latvijas televīzijai atteicās.

Vairāk skaties LTV “Dienas ziņu” sižetā

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu