"Vispār nevar salīdzināt!", "Pie mums ne pēc kā negaršo!" – šādus un līdzīgus izteicienus Latvijā nopērkamajiem eksotiskajiem augļiem nereti velta cilvēki, kas nesen atgriezušies no ceļojumiem. Pēc kādiem principiem Latvijas veikali izvēlas produktus, ar ko atšķiras 1.  un 2. šķiras augļi, kādas mandarīnu cenu tendences šogad varētu būt gaidāmas un vai nozarē gaidāma "PVN mazgātāju" atgriešanās, intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta augļu un dārzeņu tirgotāja SIA "Lietas MD", kurš pazīstams ar zīmolu "Augļu serviss", līdzīpašnieks un valdes loceklis Dzintars Āboms.

- Laika apstākļu ziņā šis gads ir bijis īpatnējs. Kuru augļu, dārzeņu ražas ir bijušas sliktākas un attiecīgi to cenas varētu būt augstākas?

- Ir skaidrs, ka laika apstākļi visā pasaulē ļoti maina klasisko izpratni par to, kurā vietā un ko audzēt. Reģions no reģiona ļoti atšķiras. Jau vairākus gadus Itālijā vasarās ir bijis liels karstums. Ja iepriekš no turienes eksportēja zaļos salātus, tad šovasar karstuma dēļ viņiem bija grūti noturēt kvalitāti. Tāpat, ja Spānijā uznāk plūdi vai neraksturīga krusa, tas ietekmē kādu kultūru ražas apjomu un attiecīgi arī cenu. Ja apjomi ir mazāki, cena var kāpt pat vairākas reizes.

Nozares attīstība ir ļoti grūti prognozējama. Visas svārstības, tostarp energoresursu, laika apstākļu izmaiņas, atstāj iespaidu uz produktu kvalitāti, apjomu un cenu. Eiropa ik pa laikam maina arī noteikumus attiecībā uz pārtikas produktu importu. Piemēram, nesen nomainīja noteikumus attiecībā uz no Čīles ievestajiem sparģeļiem un, ja šī produkcija vairs neatbilst jaunajiem noteikumiem, var palikt bez tās.

Tāpēc ir ļoti svarīga ir lauksaimniecības nozares attīstība Latvijā. Varētu domāt, ka mums kā tirgotājiem ir vienalga, – ja nebūs Latvijā, ievedīsim no citām valstīm. Taču tā tas nav. Turklāt, ja Latvijas audzētājiem kāds produkts beidzas, cena konkrētajam importa produktam no piegādātāju puses strauji kāpj. Līdz ar to, ja nebūs mūsu produkcijas, mēs ikdienā pirksim dārgāk. Ir jāaudzē tas, ko tiešām paši varam izaudzēt!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X